Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гимназия „Райко Цончев” постави началото на изпращането на абитуриентите в Добрич

Днес е денят, в който Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (ЧПГТП) „Райко Цончев”- Добрич изпрати своите зрелостници.

На тържеството в Летния театър присъстваха абитуриентите, техните семейства, както и представители на училищната администрация.

Завършващите частното учебно заведение тази година са петима – девойка и четирима младежи, като трима от тях са с профил” Туризъм”, а другите - „Предприемачество”.

Първенецът на випуска - Николай Колев от профил „Туризъм”, получи плакет „Наследници на Райко Цончев” и стипендия от 1000 лв., която е осигурена от правнука на патрона на гимназията – Боян Цончев.

За читателите на Про Нюз Добрич Николай сподели: „Щастлив съм, че съм носител на тази награда. Тя означава много за мен. Доказателство е, че  съм вложил много труд през годините, за да постигна този успех. Благодарен съм на моите учители, на семейството ми, без чиято подкрепа нямаше да успея.” Младежът все още не е решил къде точно ще продължи образованието си. Приет е с „История” във Велико Търново, но има и друга мечта. Сигурен е обаче в едно – финансовата част от наградата ще бъде използвана за образованието му.

Маргарита Христова - директор на ЧПГТП „Райко Цончев”- Добрич също поздрави випускниците:

„Най-големият въпрос днес, драги зрелостници, е дали сте готови. Да, защото научихте много през тези години. Не, защото никой не знае какво го очаква. Идва време и сега е, когато ще броите не шестиците и дипломите си, а способността да разбирате с ума си случващото се. Идва време и сега е, Когато ще е от значение не какво работите, а дали градите някого или нещо. Идва време и сега е, когато важното ще бъде не колко печелите, а доколко сте способни да давате на другите. Идва време и сега е, когато почтеността и човечността са най-ярките индикации за стойността ви като личности. Вярваме, че сме успели да ви вдъхнем увереност, да ви накараме да мечтаете, да ви научим да правите избори и да носите отговорност за послествията от тях, да ви научим да градите правилна оценка за себе си и околните, да ви помогнем да виждате доброто и злото, истински важното и лишеното от стойност. Бъдете достойни хора!” – завърши тя.

Прочувствено бе и благодарственото слово, с което Николай Колев, от името на всички свои съученици се собърна към преподавателите:

„Вие, скъпи учители, ще ни липсвате много! Ще ни липсва доверието Ви в нас, обичта, с която превръщахте лудориите ни в отговорност; търпението, са което ни учихте, че „животът е път и цел, а имаш ли цел, ще намериш ти пътя.” Затова на този така бленуван, дълго чакан и желан ден, с дълбок поклон Ви казваме: „Благодаря!”

c