Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Читалище „Мевляна” пази традициите - утре е денят Арифе

Големият мюсюлмански празник - Рамазан Байрам, известен  и като Шекер Байрам, заради многото сладкиши, които се приготвят, тази година съвпада с деня на българската просвета и култура – 24-ти май.   Той отбелязва края на 29 или 30-дневния пост, който се спазва от изгрев до залез слънце през целия свещен месец Рамазан и ще продължи три дни.

В мюсюлманската традиция се спазват два дни, отредени за общо почитане на починалите – те са в навечерието на двата байрама и са известни като Арфа, Арифе, Арфе или Арифе гюню.

На Арифе срещу Рамазан байрам се раздават предимно тестени изделия и сладки неща – мекици, катми, халва, локум – „да се намира на тези, които са на оня свят“.  На Арифе срещу Курбан байрам се коли курбан за наскоро починал член на семейството или рода. Месото от този курбан задължително се раздава.

Ден преди да приготвят сладките изкушения в своя дом и да замесят вкусни питки, които да раздат на съседи, приятели и близки, три дами - Хатджер, Атче и Микерем от Читалище „Мевляна” се събират заедно, за да предадат традицията на младите. Те са изявени кулинари. Две от тях са спечелили призови места на Празника на гърнетата с ястия от турската и татарската кухня. Секретарят на читалището - Нуртен Кьосе миналата година също е спечелила награда на Празника на гърнетата за невероятния кешкек, който е приготвила.

Заради извънредната ситуация обаче днес няма да има възможност младите лично да видят как майсторките ще разточат фини кори за любимата на малки и големи баклава, ще направят питки и курабии, ще разкрият част от тайните си, а всички ще могат да проследят процесите във фейсбук страницата на читалището.

Обичайно групите, които се събират в читалището, са от 10-20 души, а членовете са над 200 човека. Има много млади хора. Най-малкият е на 11 години, а най-възрастната дама е на 86 г.

Заради обстановката тази година няма да има концерт и празнинства за празника. Затова са решили да покажат как се приготвя баклава.

Корите майсторките си точат сами, на ръка. Оставят ги да изсъхнат и след като са сложили плънката, ги подреждат в тави, режат ги на хапки и ... баклавата се пече. За да стане вкусна и пухкава, тя трябва да изстине, след което се залива със сироп. Тайната да не се скъсат листите е в нишестето, което сладкарките прибавят към тестото.

Истина е, че е много вкусно! Но за да приготвиш такава баклава ти трябва време, търпение и много  любов - все неща, които трябва  да се научим да имаме в повече, за да можем да даваме!  

c