Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Абитуриентите на ЧПГТП „Райко Цончев”- Добрич получиха ценен завет (фотогалерия)

"Да помнят вечно завета на Райко Цончев и да помагат на бедни и сираци" - това пожелание отправи към абитуриентите от Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество правнукът на патрона на гимназията – Боян Цончев.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, днес ПГТП „Райко Цончев” изпрати своите зрелостници. И така постави началото на тържествата в условията на пандемия, след като традиционните балове бяха отменени.

"Бих искал да поздравя всички зрелостници за постигнатите лични успехи и да им пожелая успешно по-нататъшно образование и бъдещи начинания. Нека не забравят, че, докато крачат уверено нагоре, някой някъде се нуждае от една протегната ръка, от жест на милосърдие и щедрост. Дано вечно помнят завета на Райко Цончев и да помагат на бедни и сираци", се казва в обръщението на Боян Цончев, който живее във Великобритания.

Гимназия „Райко Цончев” постави началото на изпращането на абитуриентите в Добрич

"Скъпи зрелостници, бъдете наследници не само на думи, а с дела – безкористни, милосърдни, дела, които оставят отпечатък в сърцата човешки. Забелязвайте хора паднали, пропуснати, надвити. Забелязвайте онези, които не се забелязват. Подчинете егоизма, жаждата, ламтежа. Подчинете ниските страсти, за да се извисите в очите на свои и тези на майки, бащи и роднини", се казва още в посланието му.

Райко Цончев е известен като "Благодетелят на Добрич". С много труд и ум бедното сираче става заможен бизнесмен. И първият дарител на добруджанския град. На 21 февруари 1905 година осъществява отдавнашна си мечта - подарява 30 000 златни лева на Добричкото общинско управление за построяване на първото класно училище в Южна Добруджа. Първият камък е положен на Петровден-29 юни 1908 година. Училището е построено през 1909 година. 

Традиционната вече наградата „Наследници на Райко Цончев“ се присъжда за високи академични постижения, за принос в живота на училището. Представлява плакет и парична награда от 1000 лева. Тази година неин носител е Николай Колев.

Директорът на Висшето училище по мениджмънт доц. д-р Тодор Радев обяви, че ВУМ осигурява три стипендии за абитуриенти на гимназията.

Всеки един от зрелостниците, освен грамота, получи и екземпляр от книгата "Разни хора, разни идеали. 120 години по-късно" - дело на възпитаниците от 11 клас в гимназията.

По традиция, сини слова на раздяла имаше от директор, класен ръководител, както и от всеки един от преподавателите на завършващите 12 клас. Тодор Радев - ректор на Висшия университет по мениджмънт, не пропусна да поздрави завършващите, както и да благодари на родителите им - за търпението и подкрепата, която са оказвали да своите деца и учебното заведение. На абитуриентите пожела зрялост в по-нататъшния професионален избор и най-вече здраве, за да успеят да реализират мечтите си.

c