Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Снимка от дарение на бележит историк показва шествие за 24 май в Каварна

Любопитна историческа снимка сподели във фейсбук Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич. Тя пресъздава празничното шествие по повод на 24 май в Каварна от края на 19 век.

Фотографията принадлежи към дарението, което бележитият историк проф. д-р на историческите науки Петър Тодоров прави през 2013 година на Добрич, съобщиха за Про Нюз Добрич от културния институт.

Дарението съдържа ценни документи и материали от личния научен архив на професора, събирани в продължение на половин век в наши и чужди архиви и библиотеки. Колекцията се съхранява в РБ „Дора Габе” и е достояние на всички изследователи на модерната история на Добруджа.

24 май в град Каварна (края на XIX век)

Проф. Тодоров напусна този свят през февруари 2014 година. Той бе бележит учен, посветил  целия си живот на Добруджа и нейното минало. Неговият професионален път започва в Добрич и се свързва с първите години от създаването и развитието на музея в града. През 2000 година бе обявен за почетен гражданин на Добрич.

Изтъкнатият историограф бе ръководител на научни форуми и на комплексни програми за проучването на Добруджа и на Северното Черноморие.

c