Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Балчик: Искаме да възстановим Храма на Кибела в автентичния му вид

Целта ни е да възстановим изцяло Храма на Кибела в Балчик във вида, в който е бил. Ние знаем точно как е изглеждал, когато е бил функциониращ, тъй като имаме запазени орнаменти от почти всичко. Това сподели за Про Нюз Добрич кметът на Белия град Николай Ангелов.

Припомняме, че вчера Министерският съвет взе решение и предостави безвъзмездно за управление за 10 години на Община Балчик Античния храм на Богинята-майка, който е археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост.

Кметът на Балчик посочи, че на мястото, където е храмът, сега са само основите, които под влиянието на климатичните условия са потъмнели и въобще не са във вида, в който са открити. Всичко друго, което е можело да се пренесе, е прибрано в Историческия музей в Балчик.

Засега не се налага Храмът на Кибела да бъде преместван, каквато идея имаше Общината. Николай Ангелов сподели, че е разговарял с представител на собствениците на терена преди да внесе искането Общината да управлява Храма. Те са уверили, че няма да създават пречки. „Ако създават пречки, може да го преместим, защото имаме и такъв вариант - на Морска гара - на брега на морето, където мястото е прекрасно”, посочи градоначалникът.

Според Ангелов първото нещо, което ще бъде направено, е да се възложи изготвянето на проект за укрепване и консервиране. По думите му укрепването на парцела касае съседна сграда. Чакаме официално да ни предадат Храма и ще възложим проектирането на специалисти, проектът трябва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство, допълни кметът.

c