Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

До 120 бонус часа през лятото за пропусналите учебен материал

До 120 учебни часа ще бъдат провеждани под формата на уроци през лятната ваканция, за учениците, които не са се включили активно в дистанционното обучение. Заниманията, с които ще се наваксат пропуските, ще бъдат индивидуални или в групи, съставени от не повече от 10 ученика.

В случаите когато е възможно, допълнителното обучение ще се осъществява присъствено. За целта, всяко учебно заведение трябва да създаде организация за стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването, като следи за недопускане струпването на ученици и учители.

Най-малките - в детските градини, които не владеят български език, ще могат да се включат в допълнителни форми на педагогическо взаимодействие през неучебното време. Техните занимания могат да бъдат с обща продължителност не повече от 40 астрономически часа.

Това ще бъде възможно след одобрените промени в Наредбата за приобщаващото образование, приети от Кабинета на 20 май. Те ще позволят в допълнително обучение да бъдат включени и ученици, които по време на извънредното положение не са участвали в обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии или частично са се обучавали с учебни материали на хартиен носител.

Промените ще осигурят възможност на учениците да усвоят учебното съдържание за съответния клас за учебната 2019-2020 година, както и да се предотврати възникването на обучителни затруднения - една от често срещаните причини за отпадане на ученици от училище.  Предвидени са допълнителни модули за онези от децата в детските градини, за които българския език не е майчин. Целта е, с помощта на тези допълнителни форми, те да овладеят българския език.

c