Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Вятърната централа край Каварна спестила 2,6 милиона тона въглеродни емисии

Въпреки внушителните си размери, генераторите спират при наличие на прелитащи птици

Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ „Свети Никола“ в община Каварна, е спестил на България близо 2,6 милиона тона въглеродни емисии за 10 години работа, съобщават от дружеството.

Постигнатият резултат се равнява на ефекта от усвояването на въглероден двуокис от 2,2 милиона дървета в продължение на 70 години, както и на спестяването на въглеродно замърсяване от изгарянето на 1,2 милиарда литра дизел при движението на автомобили.

За периода са произведени близо 3 200 000 мегават часа чиста електроенергия за българските потребители.

През месец март вятърната централа отбеляза 10 години от влизането си в търговска експлоатация. Паркът има инсталирана мощност 156 мегавата. Той работи с 52 вятърни турбини, всяка от които е с мощност 3 мегавата.

Централата е разположен край Каварна и осигурява около 22% от общо инсталираните вятърни мощности в България, като същевременно допринася за това България да изпълни изискванията на ЕС за дела на ВЕИ в общия ни енергиен микс.

ВяЕЦ „Свети Никола“ е собственост на „ЕЙ И ЕС Гео Енерджи“. Инвестицията в проекта възлиза на 540 милиона лева, осигурени като капитал от корпорация AES и финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация - част от Световната банка.

Ветроенергийният парк е гръбнакът на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици, посочват от Централата. Системата минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от генераторите може да спре, за да пропусне пернатите.

c