Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Община Балчик получава Храма на Кибела, ще го управлява Историческият музей

Решение за безвъзмездно предоставяне за управле­ние на Община Балчик на античния храм на Великата майка на боговете Кибела предстои да вземе ва заседанието си утре, 20 май, Министерски съвет.

В дневния му ред е залегнал проект на решение за безвъзмездно предоставяне за управле­ние на недвижима археологическа културна ценност - публич­на държавна собственост, на община Балчик, област Добрич.

По информация на Про Нюз Добрич античният храм на богинята Кибела, който е от категория „национално значение“, ще бъде предоставен за управление на община Балчик за срок от 10 години. За имота има акт за публична държавна собственост от есента на 2019 година.

Община Балчик настоява да стопанисва храма на Кибела

Дейностите, свързани с опазването и представянето на считания за най-добре запазения елинистичен храм в света, ще се осъществяват от Историческия музей в Балчик и ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство. След предаването на имота от държавата на общината, ще бъде сключен договор и между Община Балчик и Историческия музей в града.

Боил Банов се закани: Ще преместя храма на Кибела в „Двореца” в Балчик

Храмът бе открит през 2007 година при аварийни разкопки. Последваха почти 13 години  в омагьосания кръг на формулата: „публична държавна собственост в частен имот“. През това време паметникът на културата започна да се руши – ако при откриването на духовния център камъкът беше бял, сякаш храмът току-що бе граден, вече е потъмнял, поясни преди време директорът на музея. Радостина Енчева.

Храмът на Богинята майка в Балчик в опасност

Най-ценните находки, открити в обекта – сред тях храмовата статуя на Кибела, глава на бог Хелиос върху фриз-архитрав от III век преди Христа, поставен на фасадата на храма, повече от двайсет посветителски надписа, са реставрирани с подкрепата на Американския научен център в София и са част от експозицията на музея.
Храмът на Кибела, строен през 280-260 година преди Христа и действал близо 700 години, е толкова добре запазен, защото е бил затрупан със земна маса вероятно при земетресение в древния Дионисополис, припомнят от музея.

c