Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зeмеделското министеpство обяви подкрепа от 16 млн. лева за сектор „Рибарство“ – ще помогнат ли мерките?

Над една трета от квотата за калкан е изпълнена, но цената на вкусната риба е паднала наполовина

Сектор „Рибарство и аквакултури“ ще бъде подкрепен с над 16 млн. лева по три мерки от Програмата за морско дело и рибарство, съобщиха от Министерството на земеделието. Министър Танева заяви, че мерките са уточнени при дебати и консултации със сектора и браншовите организации.

2,039 млн. лв. ще бъдат отпуснати за временно преустановяване на риболовната дейност . По втората подмярка 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ ще се осигури капитал за производители на риба и други водни организми за справяне с последиците от пандемията COVID-19 в размер на 10,5 млн. лева.

За подкрепа на преработката на продуктите от риболов и аквакултури планираният бюджет е 3,5 млн. лв. Максималната помощ е до 80 хил. лв. и тя ще е за всички оператори, които легално са декларирали дейностите си по обективни показатели.

За Про Нюз Добрич мерките коментира балчиклията Джемаледин Алиев – член на УС на Сдружение „Черноморски изгрев“. Той смята, че отпуснатите средства ще помогнат на бранша.

„Има обаче няколко условия за собствениците на корабите –те трябва да имат изпълнени минимум 60 риболовни дни в годината за две години назад, за да могат да участват в мерките. Това не е правилно, защото според мен средствата трябва да се отпуснат за корабите, които не са могли да работят изобщо. Не всички ще могат да се възползват от подкрепата“, посочи рибарят.

По думите му по време на извънредното положение рибарството замряло заради липса на пазари. „Нито на ресторанти може да предложиш, нито на борси. Последните улови сме ги замразили. 90% от корабите не са влизали през последните 2 месеца в морето, търговия нямаше“, категоричен е Алиев.

Много работни места са загубени през последните години, казва той. „Много е труден секторът, работни места има,но няма работници. Уловите намаляват и заплащането също, а трудът е тежък – в морето се влиза рано сутрин по тъмно и се излиза вечер. Работният ден е по 13-14 часа, а калкан например се лови по 3-4 денонощия без прекъсване. Заплата средно е 700-800 лева, но не се намират хора. Два-три месеца в година не се ловува изобщо и тогава е най-трудно – няма приходи, а осигуровките и разходите вървят“, коментира Алиев.

По думите му 30-40% от квотата за калкан, която тази година за България е 75 тона, е вече усвоена. Ловът е забранен от 15 април до 15 юни и ще продължи след тази дата. Цената на вкусната риба обаче паднала наполовина – от 20 лв./кг. на 10-12 лева и сметките на рибарите не излизали.

Рибарските кораби излизали и за акула, но в малки количества. От май месец започнал уловът на рапан, но и там имало затруднения – преработвателните фабриките не изкупуват достатъчни количества, защото и те имали проблеми заради извънредното положение.

По таляните в момента има цаца и хамсия.

Снимки: Сдружение "Черноморски изгрев" 

c