Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

След края на извънредното положение – ще излязат ли на открито добричките театри?

Трупата на Държавен куклен театър „Дора Габе“ в Добрич се готви за бъдещите си срещи с публиката. Тъй като в момента е невъзможно това да стане в залата на театъра, актьорите обмислят да изнасят представления на открито.

„Това е единственото, което можем да направим - да играем някъде на открито. Доста сложно е, но не невъзможно“, заяви за Про Нюз Добрич директорът на културната институция Петър Петков. Това ще бъдат моноспектакли или постановки с по двама-трима актьори, за да се спазват мерките за безопасност. Според заповед на здравния министър, на всеки 100 възможни места трябва да се допуснат максимум 30 зрители, и то на разстояние един от друг.

Петков даде пример със столични театри – Театър „София“ използва мястото пред сградата си, а „Сатирата“ и  Театър „Българска Армия“ намериха решение в двора на столично училище.

Петков силно разчита на подкрепа от страна на Общината, която може да посочи подходящи открити пространства, които да станат творчески и да привлекат публика.

Актьорите от кукления театър не са имали репетиции през последните два месеца. Въпреки това съставът е запазен, а заплатите – подсигурени от Министерството на културата. Има подготвен материал за нови пиеси – класиката „Малкият Мук“, постановка на режисьора Лео Капон, и „Фата Моргана или къде отиваш корабче“ с автор Георги Джилянов. „Малкият Мук“ трябваше вече да бъде реализиран, но пандемията обърка плановете на трупата.  

Петков посочи, че при откритите представления ще разчитат на откупки, за да могат да акумулират приходи.  „Другият ни вариант е когато отворят детските градини да играем там, също на открито. Дечицата сигурно са зажаднели за театър“, каза театралният директор .

По думите му през март трупата е трябвало да осъществи 40-45 представления в училища и детски градини, както и гостувания във Варна и Силистра. Коронавирусът срива плановете. От едно представление средният приход е около 300-400 лева или всичко за март - около 20 000 лв. Тези пари, както и съответната субсидия от министерството, обаче са загубени.

Прогнозата на театралите е, че поне до септември залите на театрите ще останат затворени.

Про нюз Добрич потърси и мнението на директора на „Драматичен театър „Йордан Йовков“ Иван Мандев. „Сега е разрешено да се работи само на открито и то с ограничен брой места и с камерни постановки. Според закона нямаме репетиции и представления, чакаме да ни разрешат да го правим. Смятам, че не можем да играем на открито – кой да плати наемите и хонорарите? Театърът няма собствени пари, ние сме на заплати“, коментира Мандев.

c