Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Националните олимпиади - в края на юни, кои са неучебните дни

Ясни са датите за провеждане на Националните кръгове на ученическите олимпиади, отложени заради въведеното извънредно положение и здравно-санитарните мерки в страната.

На 27 юни от 8:00 часа започва провеждането на олимпиадите по:

  • „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“„Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“
  • Олимпиадите по немски и по френски език ще са на същата дата (27 юни) , но с начален час 14.00

На 28 юни от 8.00 часа ще започнат олимпиадите по:

  • „Български език и литература“, Математическа лингвистика“, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“
  • „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“ ще се проведат в същия ден, но от 14.00 часа

Обявените датите и часове са записани в Заповед на министъра на образованието и науката - за възстановяване на националните олимпиади и състезания, отложени поради въведените мерки в страната, свързани с епидемичното разпространение на COVID-19.

За учениците в 4 клас

Националното състезание „Математика за всеки“ ще се проведе на 28 юни. Идеята на МОН е то замени всички други състезания и да даде възможност всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия.

За учениците в 7 клас

Всички олимпиади и състезанието по математика се провеждат на територията на съответния регион, от който са излъчени участници.

На 28 юни в София ще се проведе и състезанието по природни науки „Акад. Любомир Чакалов“ - по химия, физика, биология и география.

Ако ученик е класиран на национален кръг на повече от една олимпиада или състезание, може да се яви по свой избор и на други.

При провеждането трябва да е осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между присъстващите. В зависимост от големината на залите, учениците трябва да са разпределени от по 10 до 15 в помещение.

Изискването е за засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите, в т.ч., дезинфекция и проветряване и недопускане в сградите на лица с проява на остри заразни заболявания.

Преди началото на състезателната част директорите са длъжни да инструктират учениците за спазване на изискванията за лична хигиена.

На този етап състезанията по професии са отложени.

Промяна в учебния график предвижда:

  • дните 1 и 3 юни, когато са изпитите за зрелостниците, да са учебни за всички останали ученици.
  • дните 15 и 17 юни, когато ще е Националното външно оценяване за завършващите 7 клас, останалите ученици също трябва да се обучават в електронна среда.
  • през дните 20 и 22 май, както и 9 и 11 юни - първоначално определени като неучебни (заради провеждането на ДЗИ и НВО), също ще се учи в дистанционна форма

Снимка: GettyImages

c