Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Covid лято 2020: 12 лв. за семейна сянка на плажа. Условията за пътуване, обслужването и какво ще ни струва ако се заразим в хотел

  • Министър Ангелкова: Няма анулирани чартъри за морето след 15 юни
  • Хотелиерите искат Гаранционен фонд за туризма
  • В България активният летен сезон да започне от 1 юли
  • Без пряк досег на туристите с храната на блок масата, по 4 лева за чадър и шезлонг, 20 кв. м за чадър с два шезлонга
  • По един спасител на плажен пост. Отстоянието между постовете на спасителите на плажа е променено - на 150 метра един от друг.
  • На първа линия край плажовете ще могат да работят единствено хотелите с тераси
  • Ваучерите - кой ще може да ги използва и какви са санкциите за нарушителите

Това са само част от уточнените мерки, които министър Николина Англекова съобщи по време на днешната визита и среща с представители на туристическия бранш и местната власт от района Бургас и Южното черноморие.

“Имаме информация от летищата в Бургас и Варна, че големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15 юни нататък”, обяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя отново увери, че се водят разговори със съседните балкански страни и важните за държавата пазари - за поетапно отваряне на границите, според епидемичната обстановка.

“Започнали сме разговори с нашите съседни страни, както и с Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. С всички, които са важни за нас, водим разговори от началото на тази тежка обстановка. Основният принцип е да няма дискриминация, да има единни действия и те да важат еднакво за гражданите от тези страни. Надявам се, особено когато говорим за съседните държави, да имаме яснота и да стартираме с туристи, които да ни посетят с автомобилен транспорт.

Според министър Ангелкова, един от реалистичните сценарии е - ако епидемичната обстановка го позволи, се готвим за туристически сезон от 1 юли, с възможност за посрещане на чуждестранни туристи. "Ако имаме такова съгласие, може и по-рано да открием летния сезон при стриктно спазване на мерките от здравните власти.”

За задължителната 14-дневна карантина министърката обясни, че към момента тя се прилага като мярка във всяка държава в ЕС както за нейните граждани, така и за чужди.

Указанията за хотели, ресторанти и плажове, дадени от Министерството на туризма, ще бъдат променяни в зависимост от обстановката. Непроменено обаче ще остане изискването - бюфетното обслужване на туристите да се извършва единствено от служител на ресторанта.

Определено, 20 кв. метра ще е плажното пространство за едно място, включващо чадър и два шезлонга. С оформящата се на този етап цена цена от 4 лева за плажна принадлежност, еднодневният семеен престой за сянка под чадър до морето ще е 12 лева. През миналото лято, регламентираната плажна площ за място е била от порядъка на 16 кв. метра (4х4). 

“Това увеличение на квадратурата няма да се отрази на съотношението свободна/платена зона, защото същите изисквания ще важат и за свободната - на база на общия принцип на заповедите на Министерството на здравеопазването”, аргументира се министър Ангелкова.

Според министерството на туризма намалението на цената на плажните принадлежности следва да е от порядъка на 50 и повече процента, равнопропорционално на корекцията за концесионната такса. След проведените разговори на министър Ангелкова с представители от бранша, не малко концесионери дори изразили готовност за по-голямо намаление, включително и безплатно ползване.

Все още Министерството събира предложения от концесионерите за цените на плажните услуги и когато изтече срокът, ще бъдат дадени указания с условията за ползването им.

Основната част от местните концесионери са готови да отворя плажовете на 1 юни, с намалена наполовина цени - от порядъка на по 4 лева за чадър и шезлонг. “Няма как да предложим безплатни услуги, защото не можем да генерираме никакви приходи. Освен концесионните такси имаме и много съпътстващи разходи”, заяви представител на местния туристически бранш пред NOVA.

Хотелиерите предлагат създаване на гаранционен фонд в туризма, чиято цел да бъде гарантиране за туристическите собственици, че няма да има масови фалити. Според изчисленията на бизнеса, Фондът трябва да генерира по 10% от приходите в отрасъла, което сумарно е от порядъка на около 3 милиарда евро.

“Ако се създаде пандемична ситуация и се стигне до фалити, Фондът ще покрива разходите на хотелиери, ресторантьори, туроператори, плажни концесионери и транспортни фирми”, аргументираха се представителите на туристическия бранш.

Ден по-рано - по време на срещата между Николина Ангелкова и представители на туристическия бранш по Северното Черноморие, министърът заяви, че определящо за налаганите мерки ще е движението на кривата на заболяемостта, както и спазването на въведените изисквания.

В случай, че гост бъде установен с коронавирус, няма да се поставя под карантина целият хотел. Собствениците трябва да осигурят помещение за изолация, където болният ще изчак медицински екип. Хотелиерите няма да носят отговорност за заболели туристи. Ако клиентът на хотела трябва да остане под карантина, той ще има избор - да заплати наложителния си престой или да напусне хотела.

Частични изменения на схемите по плажовете ще могат да се правят до 25 май, заради отпадналото изискване за двама спасители на пост. Това съобщи министърът на туризма. През този сезон охранителните постове ще се разполагат на 150 метра, а не на 100, както през предишни години.

Увеличава се с 4% търговската площ на заведенията около морската ивица. Ще работят само тези от тях, които разполагат с външни тераси. Разстоянието между масите трябва да е метър и половина, като около тях ще могат да се разполагат не повече от четири стола.

Не бива да се допуска пряк контакт на туристите с храната на блок масата. Трябва да има подсигурени дезинфектанти за клиентите, а персоналът задължително да е с маски и ръкавици.

Продължава да се дискутира - по какъв точно механизъм да функционират т.нар. зелени коридори за туристи от съседните държави.

Ваучерите от по 210 лв. - за седмична почивка на море, ще бъдат осигурени за - лекари, полицаи, социални работници и служители на тол системата. Това пък предвижда предложение на ГЕРБ и ВМРО, за корекция на законови текстове. Ваучерите ще могат да бъдат бъдат използвани еднократно и ще се печатат от Министерството на туризма. Предвидени са и санкции - от 500 до 1000 лв., съответно имуществена санкция между 2000 и 5000 лв., за онези, които решат да ги използват не по предназначение.

Източник: 24chasa.bg

c