Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Министър Ангелкова посети Албена

Мерките за поетапно възстановяване работата на туристическия сектор дискутирахме на работни срещи с бранша, местната власт, контролните органи и институциите от Варна и Добрич и в курортите Златни пясъци и Албена, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

На всички срещи тя е подчертала, че, благодарение усилията на правителството срещу разпространението на COVID-19, туристическите обекти имат възможност да приемат посетители, но при пълно спазване на здравните норми и това е условието, ако искаме да имаме летен сезон от 1 юли.

"Ситуацията е много динамична и са възможни промени в зависимост от епидемичната обстановка. Европейската комисия вече излезе с препоръки за сектора – както за работещите в него, така и за пътуванията в съюза и здравните изисквания. С министрите на туризма в ЕС сме в много тясна координация. Обсъжда се как да се възстановяват пътуванията в общността, за да може да има единни стандарти. Публикувахме на сайта на министерството и нашите указания за дейността на местата за настаняване и заведенията да започнат да работят, ако желаят. Те са съгласувани с Министерството на здравеопазването, браншът е информиран и са в синхрон с препоръките на ЕК. Документът дава рамка как да се спазват здравните правила за всички части на обектите със специално внимание върху почистването и дезинфекцията, за да се гарантира здравето на хората", посочи министърът.

c