Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Археологическите разкопки в област Добрич - начин за привличане на туристи

Как се подготвят за следкарантинния период и кога ще можем отново да се  потопим в дебрите на миналото, попитахме директора на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

Музеят, създаден през 1953 г.,  е един от културните обекти, който отново ще има възможност да посреща посетители. С богатите си колекции (от VІ хил. пр. Хр. до най-ново време), изследвания, оригинални експозиции, образователни програми и специални мероприятия той провокира хората да опознаят, осмислят и оценят историческото минало. Чрез него можем да се докоснем до културно-историческото наследство на Добруджа.

РИМ-Добрич затвори след обявяването на извънредното положение, въз основа на заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Само преди дни той издаде нов нормативен документ, с който се разрешават посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки, при спазване на изискванетоза социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Г-н Добрев, готови ли сте да отворите отново залите за посетители?

-Всъщност не. Трябва ни време, за да изпълним всички противоепидемични  изисквания,  тъй като се помещаваме в различни сгради, с по няколко зали. Трябва да се направят „зелени коридори”, да се подсигурят дезинфектанти. Другата седмица може би ще отворим.

При всеки обект на музея трябва да се подходи индивидуално. Примерно в Дом паметник „Йордан Йовков”, който е голям, може да се влиза през централния вход и да се излиза през входа за инвалиди. Така няма да има пресичане на потоци и ще спазим изискванията. Но това не може да важи за Етнографска къща, където пространството е ограничено. Най-вероятно там ще влизат до двама души, с маски. Тук ситуацията все още не е изясняна. Въпреки заповедта на министър Ананиев, очакваме да видим дали ще имаме и допълнителни инструкции от Министерството на културата.

Очакванията Ви, свързани с бъдещата посещаемост на музеите в Добрич?

Слабо казано се притеснявам, почти съм сигурен, че няма да има посещаемост. Първо образователната система мина на други обороти, напълно различни, които трудно пасват с посещение на музеи. Не могат да съберат класа, за да посетят музеи.  Даже те ще са в нарушение, реално. А и хората малко си промениха отношението към живота през последните два месеца и трудно ще се обърнат от раз.

Ще изненадате ли бъдещите си посетители?

Да, има с какво. Наредили сме нови изложби. Могат да видят и нашите постоянни експозиции. Имахме уговорки за гостуващи изложби, които заради карантината отпаднаха и сега отново започваме разговори - трябва да видим дали остават. Нужни са ни поне два-три месеца, за да влезем в предишния работен ритъм.

Какво предстои на РИМ – Добрич?

Наближава археологическият сезон и сега сме се концентрирали върху подготовка на документация и кандидатстване за държавно финансиране за теренни археологически проучвания. Дано те да си продължат с нормалното темпо и карантината да не се отрази и на тях. Там също ще трябва да се спазват всички тези противоепидемични изисквания.

По принцип археологическите разкопки се превърнаха в традиция за Регионален  музей – Добрич - тези в района на  крепостта Палматис, община Тервел, до село Оногур, край фара в Шабла също ще продължи работата по проучването по ранно византийската крепост Кария. Предстоят разкопки и в крепостта Залдапа, обшина Крушари, като и на трите места  от 2014 година насам работим  заедно с Общините. Съвместната ни работа се превърна в традиция.

Има ли желаещи млади хора да се включат в разкопките?

Има желаещи млади хора, които да се включат в разкопките, но повечето са за местата край морето. За Шабла например е по-лесно да намериш млади хора, но за вътрешността на добруджанските селца е по-трудно. Там ангажираме местнте хора. Младите трудно идват.

Целта ни към момента е да намериим обект, в рамките на града, където да работим, за да има и тук посещения. Римска баня е единствения проучен такъв на територията на Добрич, който се поддържа. За него финансирането е ограничено, тъй като е със статут от местно значение.  Усилията ни са насочени да открием и други обекти.

Като цяло можем да заключим, че откъм отпадането на  карантината има какво още да се изяснява, а останалата част от работата си я движите както до сега.

Да, така е. Трябва цялата система да заработи, за да си продължим. Не очаквам нормален поток от посетители скоро. Ще има преходен период. Няма и заявки за туристи. Надявам се все пак част от тях, отивайки до Балчик и Албена да посетят и Добрич, въпреки, че градът е далеч от туристопотока. Искам да вярвам, че археологическите проучвания в областта ще доведат хора, но времето ще покаже.

c