Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Нов бум на площите с лавандула в област Добрич - над 76 000 декара

Увеличение с 4 000 декара имат и тази година площите с лавандула в област Добрич, съобщават от Областната дирекция „Земеделие“. Така лилавата ароматна билка вече заема 76 347 декара.  Ръстът на етерично-маслената култура е главоломен, тъй като преди десет години площите са били 10 пъти по-малко. Тук се намира близо 40 процента от цялото производство на лавандула.

През 2016 година площите с лавандула в Добруджа са били едва 6961 декара, от които при среден добив от 524 кг/дка е получено производство от 3 650 тона. Само година по-късно площите са 24 658. От тях при среден добив от 608 кг/дка вече са произведени 15 000 тона.

2018 година, от гледна точка на лавандулата, беше сложна. Добивите бяха с около 30 на сто по-ниски. Но, сериозното предизвикателство и за фермерите, и за дестилериите, се оказа цената на лавандуловото масло, която по време на кампанията се променяше ежедневно и достига 260, дори 280 лв./кг.

През миналата година в лилаво бяха вече 72 239 декара, от които при добив от 647 кг/дка са добити 46 718 тона суровина.  Най-голям интерес към производството на лавандула проявяват земеделските стопани в община Генерал Тошево

2019 година имаше своите предизвикателства пред производителите на лаваднула. Едно от тях беше сериозното увеличение на площите с етерично-маслената култура. Най-големият проблем беше и остава цената на лавандуловото масло. Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5,6, рядко 7-8 кг от декар. Това е повече от двойно по-малко в сравнение с предходната стопанска година, когато на места в дестилериите са добивани по 15, дори 19 кг масло. Въпреки очакванията на земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше около 70-80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50-55 лв./кг. А само година по-рано маслото наистина се превърна в злато и цените удариха тавана от 250, дори 280 лв./кг.

Цените в момента са паднали до 60 лева на килограм, докато предни години са достигали до 270 лв./ кг. Има и непродадени в страната милиони бройки разсад, които са произведени през м. г. Заради короновируса, който е в целия свят, почти нулев е интересът към лавандуловото масло. Поради това има неизкупена продукция не само от миналата, но и от по-миналата година. А и за тази година никой не знае дали ще бъде изкупено цялото количество.

През зимата нямаше достатъчно влага и това неминуемо ще доведе до изсъхване на част от разсада за лавандула, който бе засаден през есента на миналата година.

През есента на 2019 г.бе отчетен и рязък спад в цената на лавандуловия разсад. Ако година по-рано един стрък се е търгувал по 18-25 стотинки, то есента на 2019 г. пазарът се срина до 10 ст. на стръкче лавандула. Една от причините е отказът от изкупуване на лавандулов разсад. Разсадниците смъкват цените, тъй като през ноември се залагат новите насаждения на полето и те трябваше да реализират произведените резници. Появи се и още едно немислимо до преди година явление – оферти за продажба на трайни насаждения с лавандула или отдаването им под наем. 

Стремително расте и броят на дестилериите, за да отговори на нуждите на производството. В цяла Добруджа се нароиха предприятия от различен калибър – както модерно оборудвани, с голям капацитет, лаборатории и мощности, така и малки казани в задните дворове. Само в община Генерал Тошево са разположени една трета от посевите с лавандула в целия регион. Там миналото лято имаше 11 действащи дестилерии и преди прибирането на реколтата в процес на изграждане бяха още 4.

c