Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Добри решения за гражданите на Шабла в извънредното положение

Няколко мерки за гражданите и бизнеса предприе Община Шабла по време на извънредното положение, научи Про Нюз Добрич от кмета Мариян Жечев. Освен на данъците удължени са и сроковете за плащане на такса „Смет” и данък „Недвижими имоти”. Към края на март изоставането на приходите в бюджета на месечна база е с 10 процента. За април предварителните данни сочат, че изоставането е с повече от 10 на сто. Надявам се в следващите месеци да наваксаме тези забавяния, сподели Жечев.

Кметът посочи, че има дейности, от които няма приходи, но към момента няма и разходи. Като пример даде детските градини предвид това, че не се посещават. Там не е толкова голям бюджетният проблем, каза градоначалникът. По думите му обаче има и дейности, като такса „Смет” и други, за които си вървят разходите, а приходите закъсняват и това създава известно неудобство.

Към момента срещаме разбиране от контрагентите за забавяния на плащания, сподели Мариян Жечев. Обясни, че в рамките на съвсем разумното се използват дългови инструменти. Имаме овърдрафт за 200 000 лева, който да покрива временни разминавания между приходи и разходи по времето на плащане на данъците, посочи кметът. И изрази надежда, че нещата ще влязат в своите релси и общината ще заработи в нормален режим.

По отношение на мерките в подкрепа на бизнеса Жечев сподели, че общината няма кой знае какви лостове предвид това, че големите отстъпки, които могат да се направят, не са в нейните компетенции, а по-скоро в тези на държавата. Облекчени са бизнеси, които са обвързани  с наеми към общината или пък са в територии, които са били забранени за посещение.   В подкрепа на бизнеса са и разсрочените данъци и такса „Смет”, което за някои не е малък разход.

За гражданите имаме някои добри решения, сподели кметът. Той посочи, че не само във времето на извънредното положение, но и от преди обявяването му, има обхванати много от възрастните хора в Домашен социален патронаж, в проекта „Патронажна грижа”, който общината изпълнява заедно с Каварна и Балчик. По Закона за социалното подпомагане има лични асистенти, оказва се лична помощ. Община Шабла кандидатства пред донорската организация, която подготви фонд „Обединени срещу COVID-19” и е сред 16-те общини в България, които получиха финансиране още на първото отваряне на проектите. Раздадени са на над 300 души хранителни пакети за над 30 лева на човек. Това ще допринесе за по-нормалното поемане на негативите от епидемията от населението.

Оптимист съм като цяло предвид това, което виждаме през последните дни – че някои от мерките се облекчават, каза Мариян Жечев.

c