Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Разследване на NOVA: К. Костадинов нямал стаж за шеф на музея в Добрич. Той ще ги съди

"След като през 2012 година се кандидатира за председател на ВМРО и не го избират, лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов напуска и решава се кандидатира на друга ръководна длъжност – директор на музея в Добрич. За тази длъжност обаче се изисква да има 5 години трудов стаж в областта на културата. А това за Костадинов е проблем, защото целият му официален трудов стаж дотогава е бил във ВМРО."

Това се твърди в разследване на Васил Иванов, излъчено по NOVA тази вечер. Преди седмица в първата му част беше показано, че партия „Възраждане” харчи партийната си субсидия от 1,6 милиона лева, въпреки че основното й предизборно обещание беше, че ще се откаже от нея, съобщава nova.bg.

Според разследването Костадинов подава документи за поста директор на Регионалния исторически музей в Добрич, а сред тях трябва да са и такива, удостоверяващи, че има 5 години стаж в областта на културата.

"Издадохме длъжностна характеристики на Костадин Костадинов на 9 ноември 2012 година. Тогава щеше да кандидатства за директор на музей и за да участва в конкурса, се изискват такива длъжностна характеристика”, обясни Юлиан Ангелов от ВМРО", посочват от Nova.bg.

Според разследването и въз основа на документи, получени по Закона за достъп до обществената информация от община Добрич, в заявлението си закандидатстване Костадинов посочил като една обща двете длъжности, на които се е водил във ВМРО - „Организатор” и „Експерт стопанска дейност”. "В длъжностната му характеристика за „Организатор” , каквото е работил първите 3 години, е записано, че дейността му на тази позиция включва културна дейност - продуциране на книги, филми и научни експедиции. А в другата му длъжностна характеристика за длъжността „Експерт стопанска дейност”, на която работи през следващите две години не е записана дейност в областта на културата. Тоест с двете длъжности, на които е работил една след друга, събира общо 5 години стаж, но само за първата – „Организатор“ има стаж в областта на културата и той е 3 години. Другите 2 като „Експерт стопанска дейност“ не му вършат работа", се твърди в разследването. Според него, Костадин Костадинов собственоръчно ги записал като една обща длъжност, на която е работил 5 години и е записал „наименование на заеманите длъжности“ е написал „Експерт стопанска дейност, организатор” и срещу това е изредил функциите и на двете длъжности, а не е записал двете длъжности в отделни периоди.

Така, според разследващия журналист Васил Иванов, комисията е била заблудена, че Костадинов има необходимия за поста директор петгодишен стаж в областта на културата, а не само 3, както е всъщност.

Според Костадинов тези две длъжности са едно и също и той е отговарял на изискването на конкурса. Към коментар в личната си страница във фейсбук той посочи, че утре ще заведе дело за клевета. 

c