Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Девственият бряг на Тюленово - величествен и красив (снимки)

Тюленово е място, почти недокоснато от цивилизацията, красиво и все още неопитомено. Намира се в Североизточна България, община Шабла, област Добрич.

Старото наименование на селото е Калъч кьой („селото на сабята”, или „селото на сърпа”), което идва от произхода на населението - гагаузи (християни от тюркски произход). Тук постепенно се заселват българи от вътрешността на страната, най-вече от  Котел и Смядово.

Историята разказва, че през 30-те години на 20 век румънската кралица Мария получила двойка тюлени за подарък, които гледала в заградено пространство в близост до  Двореца в Балчик. Впоследствие решила да ги пусне на свобода и те намерили своя дом в подводните пещери около селото, където създали поколение. Това е причината през 1942 г. Калъч кьой да бъде преименувано на Тюленово.

Друга версия за появата на тюлени по Северното Черноморие откриваме  в книгата "Духът на дипломацията" от Стоян Петров-Чомаков (1888-1966). Той е български дипломат, който от 1940 до 1944 г. е пълномощен министър на Царство България в Букурещ, (Румъния) и има водеща роля по време на преговорите с румънското правителство за връщането на Южна Добруджа, и подписването на Крайовската спогодба. В книгата си, излязла у нас през 2002 година, той разказва интересна история от дипломатическия си живот, свързана с Тюленово по време на преговорите с румънското правителство за връщането на Южна Добруджа, като използва интересни метафори. Цитираният по-долу раазговор е между румънски министър и българският дипломат:

„- Близо до нос Калиакра – каза той, биейки се в последния окоп – има една колония от тюлени. Нашият крал много ги обича и би било чудесен жест от Ваша страна, ако го оставите собственик на това място.

- Но, господин министре – цар Борис е дори още по-голям любител на животни и Вие можете да бъдете сигурен, че тюлените ще бъдат обект на много добра грижа. Освен това, ако трябваше да проведем консултации сред тези интересни млекопитаещи, нямам никакво съмнение, че те ще предпочетат България. Трябва да се има предвид, че бащата на цар Борис беше човекът, който ги донесе от Северно море и ги настани около нос Калиакра.”

Някои казват, че тюлени все още обитават скалите на север и юг от селото. Заселили са се в пещера, в която може да се стигне само по вода, и то само, ако морето е спокойно. Дали е така – може да попитате местните пещерняци. Твърди се, че още през далечнатта 1878 година, а според други сто години по-късно – през 1978 г., в  същата тази разклонена, 107-метрова пещера, която е най-дългата по българското Черноморие, са намерени останки на тюлен от вида „монах”.

Истината е, че към днешна дата тюлените са изчезнали, но остава митът за тях,  който местното население поддържа заради туристите. За сметка на това можете да видите множество делфини, скачащи и увличащи с играта си.

Бреговете на Тюленово са стръмни, спускащи се поне 20-30 метра надолу в морето, в  красиви червени цветове. Тук има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата за всеки авантюрист с акваланг. Всяко местенце, всяка скала и пещера си имат име: Ашалък, Киприя, Дупката, Мартина, Самотника, Самотната канара.

Освен за подводно гмуркане, местността е чудесна и за скално катерене - скалите са особено живописни. Тюленово е едно от любимите места на пещерняците.

Скачането от скалите край селото е другото повишаващо адреналина преживяване. Началото е през 2016 година, като мотото е „Надскочи себе си” и „Предизвикай страховете си”. Задължително условие е да сте добър плувец и в добро здравословно състояние. Важно е също да се знае, че събитието е само в определен период от годината – най-често през август, като на мястото са ангажирани медицински и полицейски екипи, които се грижат за безопасността на участниците.  При всички положения трябва да се следи метеорологичната обстановка, защото, появи ли се вятър, загубени сте.

Риболовът е другото удоволствие, на което можете да се насладите. Платерина, кефал, сафрид и попчета има за всеки, който метне въдица -  прекрасна вечеря върху жаравата на лагерния огън. Ако желаете, възможно е да наемете лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води за риболов или разходка. Районът е чудесен и за спортен, и за подводен риболов.

Крайбрежието е идеално за любители на палатките. Но не и за  онези, които  предпочитат да усещат пясъка под краката си - такъв в Тюленово няма. Те могат да се възползват от удобствата на  хотелчета и къщи за гости в селото.

В Тюленово е и първото нефтено находище в България, открито в деня на събора на селото през май  1951 г. Интензивният добив е бил през периода 1950-1970 година. Днес от тръбите за нефт тече лековитата сярна минерална вода, полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

От 2015 година в Тюленово се провежда и арт-фест, който събира хора от всички краища на България. Фотографи, музиканти, писатели, хора на изкуството срещат нови приятели, съпреживяват неповторими моменти. Тук може да се научите как се връзват кукички, как се правят чепарета или се хвърля мрежа в открито море; да се запишите на водолазни курсове за начинаещи или да участвате в конкурс за най-вкусна рибена чорба.

Организатори на събитието са Община Шабла,  Кметство с. Тюленово, читалището, което пази българските традиции и Обществото на писателите – Варна, в лицето на писателя Мариан Желев от Добрич. За съжаление, тази година фестифалът няма да се състои, но, ако искате да се потопите в атмосферата, пуснете си филма: "Тюленово - бряг под небето".

Величествени, красиви, опасни, впечатляващи, будещи почитание -  скалите и морето край Тюленово изглеждат различни във всеки миг. Зависи от сезона и слънчевите лъчи.  Възползвайте се и намерете време да посетите добружанското селце.  Да усетите вятъра, да се потопите в шума на морскиите вълни, да се насладите на изгрева и залеза, да стъпите над скалната арка, да съзерцавате Самотника, вперил поглед в морето.

c