Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

10 май - Световен ден на физическата активност

С решение на 55-та Световна здравна асамблея, 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност. Отбелязването започва през 2002 г. Мотото е “Движението – това е здраве”. Кампанията, подкрепена от Министерството на здравеопазването, цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори -  нездравословно хранене, повишаване  употребата на алкохол и тютюнопушене.

Обездвижването е сред основните фактори, водещи до заболяване и смърт. То провокира високото кръвно налягане, високото ниво на холестерол, затлъстяването, исхемична болест на сърцето,  онкологични заболявания.

Според Световната здравна организация (СЗО) тенденцията се наблюдава както в развитите, така и в развиващите се страни и се дължи на начина на живот на модерното общество, съпроводен с намалена физическа активност.

По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи 80% от хората в България също не са физически активни в такава степен, която би могла да бъде полезна за тяхното здраве.

Редовната двигателна активност:

  • Намалява индивидуалния риск от коронарно заболяване и мозъчен инсулт почти два пъти.
  • Намалява повишеното артериално налягане.
  • Подобрява коронарния баланс на организма и съдейства за намаляване на теглото чрез увеличаване на енергийните разходи, като по този начин предотвратява затлъстяването.
  • Намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2.
  • Намалява загубата на костно вещество, като по-този начин се постига профилактика на остеопорозата.
  • Подобрява физическата кондиция, намалява стреса и умората.
  • Повишава производителността на труда, като прави ежедневната работа по-лека и приятна.

Изследване за честотата и продължителността на физическата активност на учениците на възраст 7-14 г. извън училищната програма, показва, че само 14-21% от момчетата и 8-11% от момичетата извършват умерена физическа активност поне 1 час дневно.

Физическите упражнения са добър начин за намаляване на теглото, за борба със стреса или просто поддържане на добро здраве. Те подобряват настроението, зареждат с енергия, могат да бъдат забавна и социална дейност.  Хубаво  е да се превърнат в част от ежедневието на съвременния човек.

c