Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Заради пандемията хотелите в Албена ще са на 65-70% заети, персоналът ще обслужва блок масите

През новия туристически сезон, който ще е в условията на глобална пандемия, основното, което предвиждаме, е да се спазва правилото за социална дистанция и сигурност на нашите гости. Това каза за НОВА ТВ Христо Пенев – заместник-директор „Експлоатация“ в най-голямата туристическа компания у нас „Албена“ АД.

В тази връзка се предвижда хотелите в курорта да не работят на пълен капацитет, а максимално до 65-70 %. „По този начин ще дадем повече пространство и свобода на гостите, ще има възможност да се оставят свободни стаи от излизането на гостите от хотела до следващо настаняване. По времето, когато гостите трябва да се настаняват на рецепция, ще се спазва социална дистанция и хора от нашия персонал ще умоляват гостите да спазват някаква социална дистанция“, обясни Христо Пенев.

Във ваканционното селище се подготвят и да спазват изискванията за разстоянието между масите. За бюфет масите ще има персонал, който ще обслужва гостите. „Храната ще се сипва на гостите от обслужващия персонал. Всички маси и столове ще се дезинфекцират постоянно. Приборите ще са индивидуално опаковани. По този начин всеки гост ще си взема плика с приборите, които са му необходими. Всичко това дава допълнителна сигурност за гостите. Работим с една от най-добрите компании  за дезинфектанти и препарати за дезинфектиране на помещенията. Имаме специален наръчник, съобразен със Световната здравна организация и големи хотелски компании, които дават за препоръки, за предотвратяване на Covid-19, коментира Пенев.

Той обясни, че ще има организация, която да позволява на всеки гост да се измерва температурата преди настаняване в хотелския комплекс. „Междувременно, по време на почивката, има възможност да се мери температурата с дигитални термометри, които нямат досег с гостите. Има закупени такива за обектите ни, подсигурени са. Проиграваме го в момента как ще се случи. След това всяка територия, където се струпват много гости, ще бъде маркирана с указателни знаци. Така че гостите да придобият визуална представа какво отстояние трябва да спазват спрямо непознати за тях гости“, обясни Пенев.

Ако гост покаже по-висока температура, той ще бъде изолиран. Преди това ще бъдат уведомени здравните органи. „Имаме процедура, по която ще бъде отреагирано. Затова базата няма да се пълни над 65-70%. Ще има стаи за изолация на гости, при необходимост. Отделно, ще имаме свободни помещения, където при необходимост да може да се изолира гостът“, каза Христо Пенев. Той увери, че персоналът ще работи с всички предпазни средства.

Гостите ще трябва да попълват декларация при настаняване в хотела, защото това е техен собствен риск. Тя е определена от Министерството на здравеопазването.

Снимката е илюстративна

c