Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Щъркел се разходи из центъра на Добрич, хората си пожелаха да е на късмет

Щъркел се превърна в атракция в Добрич днес. Красивата птица прелетя над града и гордо се разходи по центъра, споделиха многобройните свидетели, които качиха снимки и видеа в социалната мрежа.

Всички споделиха надежда, че появата на щъркел в града е на късмет.

Белият щъркел е едра мигрираща птица, която гнезди в Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия. Птиците се реят, използвайки топли въздушни течения. България е една от страните, над които преминава най-големият миграционен поток на вида в посока към Африка и обратно. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват огромни ята по Българското Черноморие. Обичайно щъркелите пристигат у нас от Южна Африка и изминават 12 000 километра, като летят по 5 до 7 часа дневно.

Дължина на тялото е 95-110 см., а размахът на крилата - 180 - 218 см. Тегло: 2-4,5 кг. Има дълги крака, дълга шия и дълъг, прав, заострен клюн. Оперението е бяло, като само маховите пера са черни. При възрастните клюнът и краката са яркочервени, докато при младите те са кафеникаво-червени. В полет шията и краката са изпънати, което е основен белег за отличаване на вида в полет. Ятата на щъркела при миграция са хаотични.

Белият щъркел гнезди почти в цялата страна с изключение на сухите райони, горски масиви и терени със силно пресечен терен.

c