Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Почит към паметта на Свети мъченик Христофор и Свети пророк Исая

Православната църква днес почита паметта на Свети мъченик Христофор и Свети пророк Исая

Имен ден днес празнуват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка

Св. мъченик Христофор живял по времето на император Дакий. Той бил християнин и изповядвал открито вярата си. Заради това бил подложен на страшни мъчения, след които оставал невредим. За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, светецът пожелал Господ да му даде лице на звяр, с което да замени красивото си лице на праведен момък. Често е бил изобразявн така или като мъж, който носи на рамото си малко момче - малкият Иисус Христос.

Според легендите свети Христофор бил великан - висок и много силен. Отишъл на брега на една река и започнал да пренася хората от единия на другия бряг. Сред преминаващите се оказало и едно малко момче, но когато Христофор го вдигнал, установил, че детето тежало повече от всички преди него. Учуден, той го попитал защо тежи толкова много, а то му отговорило, че носи товарът на целия свят на плещите си. Детето било малкият Иисус Христос. Всъщност името Христофор  от гръцки /Christo-phoros/ означава „носещия Христос”.

Светецът бил публично обезглавен в Ликия около 249 г. Тленните му останки били пренесени в Толедо, а днес мощите му се намират в катедралата "Св. Петър" в Рим.

Свети Христофор е покровител на моряците, носачите, превозвачите, на пътешествениците, поклонниците и шофьорите. Повелител е на мостовете и градовете до реки. Смятан е за закрилник на внезапната смърт.

Св. пророк Исая живял през втората половина на VІІІ век пр. Хр. Той произлизал от рода на юдейските царе. Живеел свято, спазвал строго закона Господен и угаждал на Бога, Който му се явил в чудесно видение и му заповядал да възвести Неговата воля на юдейския народ. Исаия сам разказва за това чудесно явление в глава VІ на своята книга. Той предсказал за предстоящо разорение на Йерусалим, но народът не му вярвал.

На юдейския престол се възкачил Езекия, който наредил да разрушат идолските капища и върнал поклонението на Бог. Тогава асирийския цар Сенахерим обсадил Йерусалим. Исая успокоил юдейския цар, като му казал, че Господ ще се застъпи за града. Същата нощ 185 000 войници в асирийския стан умрели. Сенахерим веднага оттеглил войските.

Скоро след това цар Езекия тежко заболял. Исаия по повеля на Господ отишъл при него и го посъветвал да приведе в ред делата си, понеже скоро ще умре. Тая вест твърде натъжила царя и той почнал със сълзи да моли Бога, да му продължи живота. Исаия още не бил успял да излезе от царския дворец, когато Господ му казал: „Върни се и кажи на Езекия, че Аз видях сълзите му и чух молението му и му давам още 15 години живот!“ Исаия изпълнил заповяданото и, за да увери царя в истиността на своите думи, извършил чудо като върнал сянката на слънчевия часовник с десет степени назад. Езекия действително оздравял, благодарил на Бога за спасението и продължавал да му служи усърдно.

Вавилонският цар, като узнал за оздравяването на Езекия, пратил при него пратеници да го поздравят. Езекия се похвалил с богатството си. Исая му предрекъл, че не след дълго съкровищата ще бъдат разграбени и отнесени във Вавилон. По думите му едва след 100 години юдеите ще се завърнат в Йерусалим, по времето на цар Кир. Той предсказал и падението и на много други градове и държави.

Исая говорел и за раждане на Месия, като подробно описал земния живот на Исус Христос, за раждането му след непорочно зачатие и доброволната му смърт за спасението на човечеството. Исаия пророчествал в продължение на 60 години.

Управител на града, в който Свети пророк Исая живял, станал Манасия. Управителят  започнал да се дразни от приказките на стареца и заповядал да го екзекутират. Палачите го нарязали с дървен трион, се казва в житието му и по този начин бил превърнат в мъченик.

На 9 май през 9-ти век са пренесени и мощите на Свети Николай Чудотворец от Балканския полуостров до Италия, в град Бари където почиват и до днес. Казват, че са чудодейни.

В миналото българите наричали този ден Летен Никулден. Според народните вярвания летния свети Никола бил господар на дъжда, почитали го, за да няма суша и градушки. На този ден се изпълнявал обичаят покръсти. Девойките се обличали в стари черни дрехи и се събирали в двора на църквата. Обикаляли го три пъти и пеели песни, за да омилостивят злите сили и стихии и да измолят дъжд. Празникът завършвал с курбан и голяма трапеза.

c