Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изследват за Covid-19 медици от първа линия и работещи в социални услуги в област Добрич

В момента и в област Добрич тече изследване на всички, които са заети в социалните услуги, както и на медици от първа линия - работещи в Центровете за спешна медицинска помощ, съобщиха от Областния координационен щаб, създаден със заповед на областния управител.
С оглед установените случаи на заразяване с коронавирус в домове за възрастни в страната, както и високия риск за работещите лекари и медицински специалисти РЗИ Добрич извършва пробонабиране и изследване на заетите в социалните услуги в областта и работещите в ЦСМП.

До момента няма установени положителни резултати, каза д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич и секретар на щаба. По метода на пуловете са вети проби на работещите в домовете за възрастни хора в селата Полк. Савово,  Добрин, Опанец, Балчик.

Всички резултати са отрицателни. Отрицателни за заразяване с коронавирус са и резултатите от взетите проби на служителите в домашен социален патронаж в Тервел и Генерал Тошево, както и на хората, които работят в четирите защитени жилища - три в Добрич и едно в Крушари.

До момента с отрицателни резултати са и всички изпратени за изследване проби на лекари и медицински специалисти, заети в ЦСМП Добрич и филиалите в областта.Все още не е извършено пробонабиране на заетите в Дом за стари хора в Добрич и от тези, които работят в дома в Българево. След като получим дата от лабораторията във Варна, която приема проби от цяла североизточна България, ще вземем проби и ще ги изпратим по надлежния ред, с което ще приключим изследването на всички заети в социалните дейности в различните домове в областта, каза д-р Ангелова.

По последни данни, малко над 40 са лицата, които са поставени под домашна карантина. Припомняме, че общо пациентите с положителни разултати за коронавирс в областта са 14, 7 от които бяха хоспитализирани, а дугите 7 - на амбулаторно лечение.

c