Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На 5 май Православната църква почита Св. мъченица Ирина

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Ирена, Ирина (означава „мир”), Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира.

Св. мъченица Ирина (с рожденото име Пенелопа) била родена в град Магедон, днешна Македония,но тогава - част от Византия. Баща й - Ликиний - бил областен управител. Той и съпругата му смятали, че дъщеря им трябва да живее далеко от светската суета. Наели учители, които се грижели за възпитанието и обучението на девойката, която се превърнала в образована и умна млада дама. Сред тях имало и един християнин на име Апелиан, който въвел Пенелопа в учението на Христос.

Когато пораснала достатъчно, баща й решил да я омъжи. Но тя отказала, защото искала да бъде невеста на Иисус Христос. Баща й се разярил и наредил да пуснат стадо коне, за да я стъпчат. По Божие чудо конете заобиколили девойката и не й навредили.

Станали свидетели на това чудо, родителите на Пенелопа приели както решението на дъщеря си, така и християнството. Пенелопа приела духовното име Ирина и започнала да проповядва Божието слово.

След години градът имал нов управител, който започнал да преследва християните. Той заповядал Света Ирина да бъде заловена и подложена на изтезания. Тогава Ангел Господен се явил и освободил младата християнка, а мъчителите й били убити. Света Ирина се посветила на делото да проповядва словото Божие и обиколила редица места из Балканите и Мала Азия.

В началото на II век сл. Хр. Света Ирина била известена от Ангел, че идва моментът да иде при Бога. Тя отишла в една пещера, като преди това заповядала да затрупат входа й. Това се случило на 5 май, а пещерата бил нейният последен дом.

Скоро след смъртта й, в тогавашен Константинопол, днес Истанбул, бил издигнат много красив храм в нейна чест. Смята се, че църквата „Св. мчц. Ирина”(Агия Ирини) е първата византийска православна църква. До 360 г. е била катедрална църква на Вселенската патриаршия, преди освещаването на „Св. София”. Днес е превърната в музей.

c