Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

3 май - Международен ден на свободата на печата

Датата 3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата.

Обявява се с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г. след Генералната конференция на ЮНЕСКО, проведена две години по-рано. По традиция в същия ден се присъжда Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата "Гилермо Кано". В България денят се чества от 1994 г.

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на съвременната демократична държава. За да се гарантира работата на правителството, трябва да се осигури независимостта на управлението на пресата, както и да бъдат гарантирантирани механизми за предпазване от заплахи от властта. Независимостта на информационните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното правилно функциониране.

Освен правните дефиниции, няколко неправителствени организации използват други критерии, по които да съдят за нивото на свобода на пресата по света. Някои съставят субективни списъци, докато други се основават на количествени данни. Репортери без граници вземат предвид броя журналисти, които са убити, изгонени или тормозени, наличието на държавен монопол върху телевизията и радиото, както и наличието на цензура и автоцензура в медиите и цялостната независимост на медиите.

Експертни групи оценяват свободата на пресата и изготвят обобщение на всяка държава съгласно притеглена система за оценка, която анализира политическата, икономическата и правната ситуация за журналистите въз основа на 100-точкова скала. След това категоризира страните като имащи „свободна“, „безпартийна“ или „несвободна“ преса.

През 2007 г., когато България влиза в Европейския съюз, "Репортери без граници" нарежда страната ни на 35-о място по индекса за свобода на медиите. Днес отново според тях, България заема 111-а позиция. В индекса са включени 180 държави.

Според Индекса за човешки свободи за 2019 г. на американския институт "Като" обаче, България се нарежда на 39-о място в света по свобода на словото. Класацията включва общо 162 държави, а страната ни получава оценка 7,79 по 10-степенна скала. Спрямо резултатите на института от миналата година България подобрява позицията си с две места.

Независимо коя е вярната класация, важното днес е да отдадем почит на всички журналисти, оператори, фоторепортери, дали живота си за иформираността на обществото, в което живеят. И да помним, че свободата на пресата е право не само на работещите в медиите, но и на всеки от нас.

c