Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Условия за градушки и гръмотевична дейност над Добруджа

След слънчевото време през последните няколко дни и възможността за разходка в парка, край морето и в планините, предстоят интензивни валежи и условия за развитие на гръмотевична дейност в района на област Добрич.

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно, с почти повсеместни валежи от дъжд. Основното количество на валежите ще е в Централна и Източна България, където ще се развиват гръмотевични бури, а на места количествата на валежа ще са значителни, очакват се и градушки. С до умерен северозападен вятър, над страната постепенно прониква по-хладен въздух.

Карта с предупреждения за опасни явления на 3 май 2020 г. - meteoalarm

От НИМХ предупреждават, че по време на гръмотевични бури вятърът ще се усилва и ще променя посоката си. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните – между 15° и 20°. За района на Добрич - между 13° и 22°.

Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, a над 2000 метра – от сняг. В масивите от Централна и Източна България ще се развиват гръмотевични бури и на места там валежите ще са обилни. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 10°, на 2000 метра – около 4°.

Над Северното Черноморие ще е предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще се развият и гръмотевични бури. Вятърът ще е слаб от север-североизток, привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са малко по-ниски спрямо вътрешността на района - между 13° и 17°. Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Атмосферното налягане бавно ще се повишава, но ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

На 03.05.2020 слънцето ще изгрее в 06:19 часа и ще залезе в 20:28 часа. Продължителност на деня 14:09 часа.

Карта: НИМХ

През следващата седмица времето ще бъде доста динамично, с чести промени. В понеделник ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в Централна и Източна България ще има валежи и гръмотевични бури, временно интензивни. Остават условията за градушки. В Западна България валежите ще спрат, облачността ще намалява. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, докато в източните райони – от север-северозапад.

Ще бъде сравнително хладно - с минимални температури между 7° и 12°, максимални - предимно между 15° и 20°, малко по-ниски в Североизточна България, където се очакват и по-съществени по количество валежи. Във вторник в по-голямата част от страната ще е без валежи, с променлива облачност. Вятърът за кратко ще е от юг, но отново бързо ще се обърне от запад-северозапад, слаб до умерен.

Сутрешните температури ще се понижат, особено в котловините на Западна България – ще бъдат до 2-3°, в останалата част от страната – между 6° и 11°. Дневните ще се повишат с 4-5 градуса. В средата на седмицата облачността ще е по-често значителна, ще има и валежи, на повече места в сряда, когато дневните температури отново ще се понижат.

Карта: НИМХ

След сряда се очаква валежите и гръмотевиците - за района на област Добрич, постепенно да спират, но вятърът ще промени посоката си - от северна четвърт и ще се усили. Ще остане сухо и слънчево, но сравнително хладно за периода.

В петък и събота ще има повече слънчеви часове, вероятността за валежи в по-голямата част от страната намалява. Според прогнозата на синоптиците, едва в края на следващата седмица се очаква постепенно затопляне. Дневните температури в региона отново ще със стойности, близки до максималните за периода - около и над 20-те градуса.

Графика: НИМХ
c