Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Почит към Св. пророк Йеремия. Празнуват Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo и Тамара

Честит имен ден на  Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo и Тамара!

На първи май Православната църква почита Св. прор. Йеремия, Прпмчк Акакий Серски и Св. Тамара Грузинска

Днес християнската църква почита юдейския пророк св. Йеремия, живял 600 години преди Христа, който наставлявал народа в истинското богопочитание. За пророк св. Йеремия казват, че е най-тъжният пророк. Той предсказал, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден.

Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар. Бъдещите майки са почитали този ден, за да се предпазят от „ирминясване” - така наричали неведомите болести, причинени от зли очи и сили.

На този ден най-възрастната жена изработвала нечетен брой подници - глинени съдове за печене на хляб. Вярвало се е, че с тях се прихваща магическата сила. Жените се пременяли с нови дрехи, върху които слагали трева-лепка. С пръсти копаели глинеста почва, смесвали я с кълчища, козина и плява. Който се нацапа с тази смес, змия няма да го ухапе през годината, гласяло поверието.

В Западна България вечерта срещу празника палели огньове, които са прескачали,  дрънчели са с тенекии, изричали са заклинания: „Бягайте змии и гущери, че е заран Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!”

На този ден се правели и прогнози за времето - ако на Йеремия вали дъжд, януари, февруари, март и април от следващата година ще са снежни, а ако е мъгливо през летните месеци хората очаквали градушки.

Почитана днес е и св. Тамара – грузинска царица канонизирана за светица от православната църква. Тамара е старо българско име, което навлиза в Русия. За съжаление там се запазва и разпространява, а тук в България се среща все по-рядко. В българската история най-известна е Кера Тамара, родена през 40-те години на XIV век  - дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Тя е сестра на Иван Шишман и Иван Срацимир.

Св. Акакий, когото Православната църква също почита днес, произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество.Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

c