Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Падналият дъжд в региона на Добрич върна надеждата за добра реколта

Дългоочакваният голям дъжд, който падна в почти цялата Добричка област след голямата суша, върна надеждата за добра зърнена реколта.
Пшеницата се възстановява, листата на посевите днес вече се отвориха, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й в последните две денонощия в региона са паднали средно по 35 литра на квадратен метър, влагата в почвата е достигнала до около 25 сантиметра и земеделските стопани се радват на промяната. Възстановяваме дейностите на полето, които бяхме спрели заради засушаването - предстои пръскане с фунгициди и още едно торене на посевите, добави председателят на браншовата организация. Жекова каза, че само в района на Шабла и Каварна, където засушаването е било най-голямо, все пак се очаква масиви с пшеница да бъдат разорани и вероятно ще бъдат засети с пролетни култури.

Зърнопроизводителите се надяват на още дъждове през май, така че почвената влага да достигне до около 40 сантиметра, което ще осигури благоприятно развитие и на слънчогледа и царевицата.
Земеделските стопани в Добричка област, които традиционно произвеждат най-много пшеница в страната, очакват новата реколта от близо 1 300 000 декара с пшеница.

Източник: БТА

c