Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Без маски в топлото време навън, скоро и у нас

Това предстои да бъде решено в най-скоро време, съобщиха по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

Проф. Венцислав Мутафчисйки: Всички мерки, които се предлагат - като разхлабване, се обсъждат много активно. Последните две седмици се промениха много неща. През идните дни предстои да бъде оповестено официално, как точно ще се процедира, уточни началникът на Националния оперативен щаб.

"Правителството ще обяви начина, по който ще се отпускат мерките. Върви се по пътя на постепенно освобождаване. Един от принципите, който се спазва е - ако се допуска някакво събиране на известен брой хора, то да е за спортуващите на открито. После ще се вземе и решение за спортовете в закрити пространства", уточни проф. Мутафчийски.

Следи се внимателно ситуацията в останалите държави по света, но "за съжаление, не може да се предвиди в пълен обем какъв може да е резултатът от това нещо. Във всички държави по света, с отпускането на мерките, говорят за "проба-грешка"", разясни ген. Мутафчийски.

Той обяви и кои мерки ще предложи Щабът, които да паднат на следващ етап.

"На първо време ще се разреши ходене в планините. Ще има разширяване на контингента, който да може да излиза в парка. Спортовете на открито ще се разрешат, както и груповите тренировки навън, но при определени условия."

"Разхлабването ще бъде съобщено и обявено като дати от правителството", добави той. 

"Имаме становище по въпроса за носене на маски и дали да трябва задължително да бъдат носени на открити пространства. В затворени пространства и градски транспорт - това ще остане!

Стана ясно, че в момента се дискутира ка да се процедира по отношение носенето на маски навън.

"Със сигурност много хора са разочаровани от ситуацията в момента. Вървим към плато на този пик. Към 10-13 май очакваме устойчивост и не толкова голям брой заразени, но знае ли човек…

Проф. Тодор Кантарджиев: Сериозно обмисляме маските на открито да се махнат, но чакахме да се стопли и слънцето да започне да трепе вируса навън. Второто е, че има натрупани повече знания за вируса и вече някаква светлина за ваксината. Защото ако го кажеш в мрака на месеците февруари и март "махайте маските", за да ни обичате, е груба грешка. Сега сериозно обмисляме маските на открито да се махнат."

Задължително ще остане използването на предпазни маски - в градския транспорт, при близко общуване - при покупки в търговската мрежа, в аптеките и др.

https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/227208438717451/
c