Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Градският транспорт в Добрич търпи огромни щети от коронавируса

Извънредното положение и мерките, които ние предприемаме в противоепидемичната обстановка, е катастрофално за целия бранш. В момента ние търпим огромни загуби, нужни са конкретни републикански мерки за всички транспортни фирми. Това заяви управителят на „Градски транспорт Добрич” ЕООД Катя Петкова на заседание на Общинския съвет в отговор на въпрос на съветника Иво Пенчев как дружеството ще навакса със заплащането на задълженията към НАП. Петкова посочи, че на този етап не може да каже как и по какъв начин ще продължат да се разплащат.

На заседанието бяха приети финансово-икономическите резултати на „Градски транспорт Добрич” ЕООД за миналата година. Стана ясно, че дружеството е с печалба в размер на 22 000 лева след данъчно облагане, за което управителят му бе поздравен от Иво Пенчев. Съветникът припомни, че ОбС е гласувал през 2021 година „Градски транспорт Добрич” ЕООД да стане вътрешен оператор за транспорта в града. В разговор с Катя Петкова е станало ясно, че максимумът, който може да се делегира като подизпълнителска дейност, когато стане оператор, е 30 процента. Как ще се работи в такива условия, при положение, че ние имаме 4 електробуса, а предполагам, че ще ни трябват 14-16, какво ще се предприеме в тази връзка, попита съветникът.

Няколко пъти на заседания на транспортната комисия аз казвах, че първо трябва да си визуализираме и да си представим възможно ли е в град Добрич да работи един оператор, посочи Катя Петкова. По думите й, за да се случи това трябва да има нова транспортна схема и тя да засяга абсолютно всички и необхванати до ден днешен области, в които част от населението е лишено от транспорт. От това, което виждам, пътувайки всеки ден, транспортната ни схема не е добра, каза управителят на дружеството. Докато някой специалист не ни я разработи ние не можем да кажем колко транспортни средства биха ни били необходими, за да може някой оператор да оперира на територията на Добрич, допълни Петкова. И определи четирите електромобила, които ще бъдат закупени по спечелен наскоро проект, като бяла лястовица.

c