Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Още 287 възрастни и деца в нужда от Добрич ще ползват патронажна грижа

Заради извънредното положение и наложеното изискване за социална изолация Министерството на труда и социалната политика отпуска допълнителна безвъзмездна помощ в размер на 456 330 лева на Община Добрич за реализиране на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Проектните дейности ще се изпълняват до 31.12.2020 г., съобщават от Областния информационен център.

Предвижда се да бъдат обхванати 287 лица от целевите групи, които ще се подпомагат чрез доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора), заплащане на битови сметки и заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

От възможността могат да се възползват възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, лица поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, самотни родители с деца до 12 г, които са в невъзможност да оставят децата си сами. По този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението от превенция разпространението на COVID-19.

Общата цел на процедурата е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ - материален и кадрови, капацитет за предоставянето им.

Чрез изпълнение на дейностите ще се подкрепят мерките по време на въведеното извънредно положение и съпътстващия го наложителен период на социална изолация, чрез ограничаване контактите между хората, като бъдат подкрепени лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19.

c