Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е Софинден, наричан още „хаталия“

В понеделник след Томина неделя Православната църква почита Св. София Премъдрост Божия - Господ Иисус Христос. Църковният празник е ​известен и като Софиин ден, „Сувия”, „Сувинден”. Отбелязва се главно в Източна България.

На Софинден всеки член от семейството измива лицето си с вода, в която е имало потопено червено яйце от Великден, против пъпки и рани. Традицията повелява на този да се спазят и някои забрани. Като например да не се ядат яйца - за предпазване от цирей. Днес не се пере, не се копае и не се сее, „за да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, „за да не се вдига” млякото на говедата и да не стават рани.

Денят е наричан още „хаталия” – лош ден. Запазен е интересен стар обичай за предпазване на хора и добитъка от болестта „топалък” – срещу окуцяване. Рано сутринта на празника, още преди да е изгряло слънцето, жените връзват на един кол на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и наричат: ”Тука да остане топаллъка!” и „Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца!”

Някъде обичаят включва диалог между две жени: едната пита "Ко вързиш? Другата отговаря: „Топаллък вържа”!

Наричат този ден и „Великден на умрелите”, защото жените носят и раздават на гробището червени яйца за „Бог да прости”.

c