Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Бедствие в Добруджа: Сушата е на път да провали реколта 2020

Разораването на посевите не е решение, смятат от „Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006”

Бедствено положение на полето заради сушата - на места пшениците са абсолютно пожълтели и изглеждат като слама в нивите. Така описват картината на полето членове на „Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006” - Генерал Тошево. Според тях състоянието на посевите с пшеницата в момента е плачевно. В цяла Добричка област се наблюдава засушаване, а заради липсата на почвена влага нивите жълтеят.

„С всеки изминал ден състоянието на културата става все по-критично. Растенията вече изсъхват до корен”, обобщиха от браншовата структура на НАЗ.

Посеви, които доскоро бяха в много добро състояние, се променят и влошават видимо с всеки изминал ден, алармират добруджанските зърнопроизводители. Липсата на влага се оказва фатална.

За поредна година в Североизточна България няма снеговалежи. Именно зимните запаси са решаващи и те спасяват културите при липса на пролетни дъждове.

Земеделските стопани вече се опасяват от пълен провал на реколта 2020. Все още на този етап не говорят за разораване на пшеничните посеви, тъй като и това не би могло да бъде решение на проблема.

Ако в едно пшенично поле се засее пролетна култура - царевица или слънчоглед, възможността да поникне и да се развие при тези условия е минимална. Пшеницата вече е изсмукала хранителните вещества и наличната влага, така че следващата култура също не би могла да се развие нормално.

Развалянето на пшеницата би довело до натрупване на допълнителни разходи в тази и без това сложна ситуация, категорични са фермерите. Въпреки това те не крият надеждите си за дъжд, за да преодолеят природното бедствие.

Източник: agri.bg

c