Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Какво повелява традицията на Томина неделя

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, с който завършва  великденския празничен цикъл. Днес почитаме паметта на Свети Тома, един от 12-те ученици на Иисус Христос, известен като Тома Неверни.  В евангелските текстове се разказва как когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста. Изразът Тома Неверни е станал синоним за недоверчив човек.

Томина неделя се нарича още „Празна неделя“ или „Светла неделя“, поради забраната на този ден да се работи. Днес се боядисват яйца, които се раздават за душите на покойните. Вярва се, че по този начин близките им ги предпазват  от превръщането им във вампири.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните Христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт.

Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава

c