Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Банов: Ръководството на СУ е подведено и за Ботаническата градина в Балчик

Ръководството на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е тенденциозно подвеждано, като освен за ремонтите по фасадата на сградата на Ректората, сходни проблеми Министерство на културата срещало и с Ботаническата градина в Балчик, която отново е на висшето учебно заведение. Това заяви министър Боил Банов, като уточни, че регулярно се правят 2-3 проверки годишно в Царския дворец в морския курорт.

„Перманентно се правят разни неща, за които ни се казва „Така е по-добре“, коментира министърът пред Нова телевизия. Той определи подобно отношение като „рецидив на немарливо и некоректно отношение към сгради, които са паметници на културата“.

„Глобите за подобни нарушения са между 3000 и 5000 лв. и Университетът вероятно ще си ги плати, има как. Моралната отговорност е много по-голяма“, допълни Банов.

АПК Двореца кключва всичко:сгради, градини и архитектурни елементи., а Ботаническа градина е защитената територия към Екоминистерството,

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" представлява комплекс от сгради, градини и архитектурни елементи, разположени на брега на Черно море. След възвръщането на Южна Добруджа през 1940 година дворецът попада в границите на България и около него академик Даки Йорданов изгражда Ботаническата градина на площ от 194 дка. Комплексът в годините се е превърнал в една от главните забележителности на Северното Черноморие и е включен в Стоте национални туристически обекта, като ежегодно се посещава от хиляди туристи от всички континенти.

Дворецът в Балчик включва два основни елемента - сграден фонд и Ботаническа градина с парк. Всичките 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически паркови елемента, движими и недвижими паметници на културата са под управлението на Държавен културен институт "Културен център "Двореца", второстепенен разпоредител на бюджетни кредити към Министерство на културата.

От 1955 година насам Ботаническата градина е звено на СУ "Св. Климент Охридски". Тя е защитената територия към Екоминистерството.

След промяната в юридическата и фактическата обстановка с Решение на Министерския съвет от 2011 г., Министерството на културата стопанисва сградния фонд - сгради, съоражения, артефакти, архитектурни елементи и др. , а Софийският университет - земята. Университетската ботаническа градина е звено към СУ "Св. Климент Охридски", без статут на имотно управление.

До 2011-та година касата е била само една, а вечер приходите са се разделяли между двете институции. От 2012-та година на входа на Двореца работят две отделни каси за двете отделни институции, въпреки че за обикновения турист мястото е едно и не би следвало да има повече от един входен билет.

 Двете институции, които стопанисват бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в Балчик, от години водят битки помежду си, а туристите продължават да се редят на две каси и поотделно да купуват билети – един за Ботаническата градина, и още един – за архитектурно-парковия комплекс.

На пресконференция преди време директорът на „Двореца“ Жени Михайлова сподели, че служители на Ботаническата градина заключват с верига и катинар подходите към Сребърния кладенец и ресторант „Корона“ и така ограничават гарантирания от Конституцията свободен достъп до публични обекти.

С решение на Министерския съвет целият терен е предоставен на ботаниците на Алма матер и техен е ангажиментът да поддържат инфраструктурата. Но тъй като това не се прави, ръководството на „Двореца“ не може да реализира проекта си за възстановяване на пушалнята на кралица Мария. Сградата е засегната от свлачищен процес и с години се руши, но за да се предприемат ремонтни дейности, трябва да се укрепи теренът около нея.  

c