Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Обозначиха с табели вековни дървета в Добрич

Шест вековни дървета в Добрич, които се намират пред Храм „Свети Георги” и в Градския парк, са обозначени с табели. Инициативата е на Община Добрич и се посвещава на Международния ден на Земята, който отбелязваме днес. На табелите е отбелязан видът на дървото, неговата възраст и има информация, че е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.

Вековното дърво пред Храм „Свети Георги“ е от род бряст, има приблизителна височина около 15 м и диаметър на короната около 8 м. Брястовете достигат до височина от 40 м, диаметър на ствола до 1,5 м и са на възраст до 300 години.

Останалите 5 дървета се намират в Градския парк и са от вида ясен. С тяхното засаждане през далечната 1867 г. в тогавашната махала „Карабоклука“ е поставено началото на днешния парк „Свети Георги“, който е паметник на градинско–парковото изкуство. Тяхната височина е от 12 до 18 м, а диаметърът на короните им достига до 12 м. Ясените достигат височина също до 40 м и се характеризират с изключителна здравина и дълговечност.

c