Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

След 75 години отново с учебници по Религия в училищата у нас

След 75-годишен период на прекъсване - от премахването в България на часовете по Закон Божий и Вероучение, в края на 40-те години на 20-и век, Министерството на образованието и науката /МОН/ въвежда отново изучаването на Предмета в училищата на страната.

На Велики Четвъртък (16 април 2020 г.) оценителите на МОН одобриха с пълно единодушие предложените проекти на учебници по религия на Светия Синод, съобщи официалният сайт на Св. Синод на БПЦ. Това стана по време на проведеното поредно заседание на МОН от конкурсната си процедура по оценяване и одобрение на проектите на учебници по Религия. По време на събитието, от страна на Българската православна църква – Българска Патриаршия участва Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим , гл. секретар на Св. Синод.

Одобрените учебници (по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка) са по Християнство-Православие (от 1-ви до 5-и клас). Решението на комисията на МОН - че "учебниците на Светата ни Църква съответстват на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала", беше обявено от Пенка Иванова - директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН.

По този начин, синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура - даването на мнение за тяхната приложимост в практиката от страна на учителите по места. След официално дадената положителна оценка, със заповед на министъра на образованието и науката учебниците ще бъдат финално одобрени и ще навлязат в обучителния процес на училищата в България.

По повод дадената след 75-годишно прекъсване - възможност за изработване на съвременни учебници по Религия – Християнство-Православие, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, изрази духовната си радост и убеденост в изключителната полза от изучаването на този предмет, както и че се надява българските родители и учители активно да се възползват от новите учебници на Българската Православна Църква. "Те са безценна подкрепа за духовно-нравственото възпитание и образование на децата, за тяхното културно и личностно развитие като високоотговорни, силни и градивни личности."

Според митрополит Гавриил, ако „любовта е дълготърпелива, пълна с благост, … не завижда, … не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина“ (1 Кор. 13:4-6), то и учениците, докосвайки се до посланията, заложени в синодалните учебници по Религия, ще познаят Христовата любов и ще имат светъл и спасителен път в личния си живот. А като строители на бъдеща България те несъмнено ще притежават моралните качества, толкова необходими за изграждане доброто бъдеще на нашето общество.

На Велики Четвъртък Господ Иисус Христос завеща на Своите ученици и на всички нас: „Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам. … Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва…“ (Йоан 15:12-14, 16)

Нека духовно-образователното дело на Св. Синод се увенчае с дългосрочен успех и принесе добър плод за бъдещите поколения и за слава на Светата, Единосъщна и Животворяща Троица.

Официалното отваряне на документите на организациите и издателствата, участващи в процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници по Религия, се състоя на 5 февруари в Националния център по информация и документация на МОН. Внесени бяха проекти за учебници по предмета Религия, в неговите три разновидности - християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Най-голям брой бяха предложените издания в категорията "Религия - християнство-православие".

  • Свои проекти за учебници от 1 до 5 кл. представи Българската православна църква.
  • Издателство „Двери“ кандидатства с учебник за 3 кл.
  • Издателство „Просвета“ - с комплект от учебници за началния етап (от 1 до 4 клас – в книжен и в електронен вариант)
  • Издателство „Витезда“ - с проект за учебници от 1 до 4 клас

Главно мюфтийство на мюсюлманите предложи за одобрение от МОН учебници от 1 до 5 кл. за предмета Религия - ислям.

Фондация „Библейска лига - България“ бяха единствената организация, която представи проект за учебници по Религия (от 1 до 3 клас), в категорията "Неконфесионално обучение"

c