Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ден на хемофилията - генетично предаваното заболяване

17 април е определен за Международен ден на болните от хемофилия. Инициативата е на  Световната здравна организация. Отбелязва се от 1989 г.

Хемофилията е генетично заболяване, предаващо се от майка на син или от баща на дъщеря. Представлява неспособност на кръвта да се съсирва. Между 200 000 и 300 000 са болните мъже с хемофилия в света, а според световната статистика около 1 на всеки 10 000 мъже се ражда с хемофилия.

Ако не се лекува, хемофилията може да доведе до кървене, силна болка, тежки ставни изменения, инвалидизация в ранна възраст и за съжаление, кратък живот.

През април 2020, Българската Асоциация по Хемофилия за поредна година организира информационна кампания в подкрепа на хората с това заболяване, като мотото е “Включи се и ти!“  Тази година тя ще е  онлайн с хаштаг послания в социалните мрежи #включисеити и #световенденхемофилията. Целта е да се информира общността за състоянието на хората с това заболяване, за да бъде осигурено ефикасно лечение за всички пациенти с нарушения на кръвосъсирването.

Българската Асоциация по Хемофилия призовава всички да бъдат по-толерантни и да подкрепят пациентите и техните семейства.

c