Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Велика сряда e! Бере се здравец

Велика сряда e! - Ден на покаяние! И ден на предателство.

След Велики вторник  - денят, посветен на притчи и беседи, идва Великата сряда – денят, в който Юда Искариотски уговаря предателството на Христос срещу 30 сребърника.

На Велика сряда се припомня как малко преди това, една искрено разкаяла се грешница, която искала да засвидетелства почитта си към Спасителя, успяла да влезе в дома, където бил Иисус. Носила миро. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото, но го  изляла върху главата Му . То струвало скъпо – триста динария, и някои от Апостолите възнегодували срещу нея, защото смятали, че трябвало мирото да се продаде, а с парите да се помогне на бедните. Но Божият син им отговорил: "Сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате", "тя извърши добро дело за Мене [като] превари да помаже тялото Ми за погребение". Христос казал, че за това й усърдие ще се разгласи по цял свят. С мирото тя Го помазала за погребение, оплакала го приживе, омивайки нозете Му със сълзите си.

Изисква се много сила, вяра и усърдие да се разкаеш и промениш живота си. И 30 сребърника за да предадеш най-близкия си. Което доказва, че както отчаянието, така и самонадеяността са пагубни. Самонадеяността кара стоящия да пада, а отчаянието не позволява на лежащия да стане. Това са примери и от едното, и от другото - как ученик, който се е смятал за стоящ, пада и как паднала жена, блудница, се изправя.

Днес приключва голямото великденско чистене вкъщи.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда се бере здравец, който децата раздават за здраве на Разпети петък, както и билки и цветя, с които на сутринта на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца.

c