Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Помощи от 375 лв. за родители в неплатен отпуск при извънредното положение

От днес родителите на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще могат да кандидатстват, за да получат еднократна помощ в размер на 375 лв. Кандидатстването ще е към Агенцията за социално подпомагане по досегашния ред за получаване на еднократна помощ.

От Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Добрич разясниха за читателите на Про Нюз Добрич:

Във връзка с удължаване срока на извънредното положение и нарастващия брой семейства с деца, намиращи се в затруднение да задоволят своите здравни, комунално-битови или други жизненоважни потребности поради излизането в неплатен отпуск на родителите, които нямат възможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, Ви уведомявам следното:

В подкрепа на работещите майки и бащи, които гледат децата си до 12-годишна възраст и в момента нямат възможност да получават други средства, ще се отпуска еднократна помощ по чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП) в максимален размера, в рамките на бюджета на Агенцията за социално подпомагане за 2020 г.

Предвидено е от тази възможност да се възползват преимуществено семейства с деца, които:

> към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, няма/т право на платен отпуск или то вече е реализирано, и ползват неплатен отпуск от минимум общо 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване от работодателя извършване на дистанционна работа от вкъщи, независимо от началната дата на започване на отпуска.

Наличието на това обстоятелство се доказва от кандидатстващите за отпускане на еднократната помощ чрез предоставяне по електронен път на официалната електронна поща на съответната дирекция „Социално подпомагане" на сканирано копие на служебна бележка от работодател или чрез изпращането й от работодателя/работодателите   на   кандидатстващото   за   подпомагане   семейство   по електронен път на официалната електронна поща на съответната дирекция „Социално подпомагане".

          >не са получавали социални помощи по Закона за социално подпомагане (месечна помощ по чл.9, еднократна по чл.16 от ППЗСП и други) от началото на 2020 г.

          > нямат други доходи, реализирани по договор за услуга, договор за наем, рента, аренда, допълнителен трудов договор и др.

Това обстоятелство се декларира от кандидатстващите за еднократна помощ, като в случаите на осигурена възможност се извършва служебна проверка.

>двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, не са включени в схемата за компенсация 60/40

Това обстоятелство се декларира от кандидатстващите за еднократна помощ, като ще се извършва служебна проверка.

>двамата родители или родителят, отглеждащ сам дете, са осигурявани по реда на Кодекса за социално осигуряване в последните 6 месеца;

Това обстоятелство се декларира от кандидатстващите за еднократна помощ, като ще се извършва служебна проверка.

  • единият от родителите е в неплатен отпуск, а другият родител не получава обезщетение за безработица, обезщетение за временна нетрудоспособност или пенсия (с изключение на социалната пенсия за инвалидност), обезщетение за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.
  • имат месечен доход на член от семейството за месеца, предхождащ месеца на ползването на неплатения отпуск, ненадвишаващ 610 лв.

Наличието на това обстоятелство се доказва от кандидатстващите за отпускане на еднократната помощ чрез предоставяне по електронен път на официалната електронна поща на съответната дирекция „Социално подпомагане" на сканирано копие на удостоверение за доход от работодател или чрез изпращането й от работодателя/работодателите на кандидатстващото за подпомагане семейство по електронен път на официалната електронна поща на съответната дирекция „Социално подпомагане".

Помощта може да бъде отпусната ако детето/децата от семейството са посещавали детска ясла, детска градина или училище преди 13 март 2020 година.

При така посочените характеристики, еднократната помощ може да се отпуска и на доброволни приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на ЗЗД, които няма/т право на платен отпуск или то вече е реализирано, и ползват неплатен отпуск от минимум общо 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване от работодателя извършване на дистанционна работа от вкъщи, независимо от началната дата на започване на отпуска и отговорят на останалите критерии за достъп до помощта.

Заявленията се подават в Дирекция “Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Във връзка с обявеното извънредно положение, Агенция за социално подпомагане (АСП), разширява начините за достъп до административните си услуги, както следва:

- чрез Системата за сигурно електронно връчване /идентифициране с ПИК на НОИ или квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП);

- по пощата с обратна разписка;

- чрез електронна поща, без да е необходимо подписване с електронен подпис

Допълнителна информация може да потърсите на следните горещи телефони на Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) – Добрич, на дирекции "Социално подпомагане" (ДСП) в област Добрич и на изнесените работни места (ИРМ) към ДСП:

ДСП    – Балчик:                         0579 75 801

ДСП    – Генерал Тошево:             05731 22 31

ДСП    – Добрич:                         058 66 79 34 и 058 66 77 39

ИРМ    – Добричка:                      058 60 13 47 и 058 60 52 10

ИРМ    – Крушари:                       058 66 79 34 и 058 66 77 39

ДСП    – Каварна:                       0570 83 128

ИРМ    – Шабла:                          05743 41 81

ДСП    – Тервел:                         05751 21 30

РДСП – Добрич:                          058 60 56 59

c