Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрите примери: Родители на танцуващи деца от Добрич осигуриха доходи на треньорите им

В трудните моменти разбираш кой е до теб. Това сподели за Про Нюз Добрич Севдалина Мавродиева-Нейкова – президент на спортен клуб „Алексия” в Добрич, която е дълбоко трогната от жест, направен от родителите на деца, които танцуват при нея.

Мавродиева разказа, че на 8 март, ден след квалификациите, на които „Алексия” се класира за Спортното първенство в Пореч, Хърватия, бяха забранени спортните мероприятия и от тогава школата не работи. Съпругът на Мавродиева Веселин Нейков е треньор по плуване към СКПС „Добруджа”, който също спря дейността си. На практика семейството остава без никакви доходи. Президентът на клуба обясни, че „Алексия” не може да се възползва от схемата 60 на 40, защото е сдружение с идеална цел. Такива са повечето спортни клубове в страната, организации в сферата на културата, посочи тя.

Както Про Нюз Добрич писа, веднага след обявяването на извънредното положение у нас от спортния клуб започнаха да се свързват с родителите и да им изпращат видеа, за да могат децата им да тренират у дома. Но е обявено, че тези тренировки не заместват реалната спортна дейност и не се заплащат.

В същото време част родители платиха по банков път членския си внос за април, сподели Севдалина Мавродиева. Това спасява екипа на клуба, защото няма никаква друга опция за финансиране, допълни тя. И посочи, че при така стеклите се обстоятелства родителите е можело да вземат решение и да не заплатят членския внос за април след като реално няма дейност. Благодарение на жеста хората от екипа са взели по около половин заплата. Това е чудесно, не беше удачно и да отидат на борсата, защото няма къде да започнат работа, посочи президентът на клуба. „Радвам се, че успяхме да задържим екипа, дори и временно, дано по-скоро да свършат нещата”, каза Мавродиева. Тя посочи, че тази мярка е временна, защото няма причина да се продължава по този начин или да се изисква някой да плаща втори месец членски внос без да има дейност.

На родителите искам да кажа едно голямо благодаря – сподели ръководителят на „Алексия”. „Те трябва да знаят, че това е инвестиция в техните деца. За сетен път по някакъв начин аз и „Алексия” се чувстваме като нещо различно, защото знам, че много клубове пострадаха, но ние отново не сме от тях благодарение на помощта на родителите”, посочи президентът на клуба. Тя коментира, че жестът й дава повод да си мисли, че тези родители не са случайни хора и че всички резултати, които се постигат, в голяма част се дължат на тяхната мотивация.

Севдалина Мавродиева коментира телевизионен репортаж, от който ставало ясно, че дистанционното обучение е невъзможно без намесата на родителите. „Давам го като пример, защото развитието на детето в спортни школи, в школи по изкуствата по същия начин е тотално зависимо от родителите. Това, което ме радва е, че тези родители са много високо осъзнати, че инвестират в детето си – в социалната му среда и в нещо, което ще се случи след два месеца. Те приемат „Алексия” не като нещо, на което детето им ходи два часа, за да се забавлява. Наясно са, че това е един дълъг процес на изграждането на детето и помагат това да се случва”.

Севдалина Мавродиева-Нейкова сподели, че за втори път в труден момент получава подкрепа от родителите. Първия път бе при голямото наводнение в Добрич, когато спортният клуб остана без база и децата тренираха в парка. Тогава доста родители помогнаха финансово, а тези, които нямаха възможност, се включиха с труда си, посочи президентът на „Алексия”.

c