Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отец Емануил: С тази болест ни призовават - стойте си в дома, молете се в домовете си!

„Призоваваме всички, които нямат остра нужда, да се молят у дома си. Да, така е, всички искат да са в храма, да запалят свещичка. Нека поне достъпът да е ограничен и да не се получават струпвания“, сподели след службата на днешния голям християнски празник Цветница отец Емануил от храм „Света Троица“.

„Започнахме в 7,30 ч. Идват хора, но всички се съобразяват. Не се е получавало струпване на повече от десетина човека, които се изчакват един друг, запалват си свещичката и излизат от страничния вход, който сме отворили, за да влязат други. Хората се съобразяват с положението, за което ние им благодарим, за да се избегне всякакъв вид конфронтация, струпване и пренасяне на зараза. Надявам се хората да са със самосъзнание. Пак ще дойдат в храма, всеки ще може да го посети“, обясни свещеникът.

По думите му, случващото се е прецедент за цял свят, не само за България. „За тези 2000 години, откакто църквата съществува, никога не е била затваряна. В случая храмът пак не е затворен. Хората присъстват на моление. Вярно, по-ограничен брой са. Но в тази ситуация Светата църква се съобразява с това, което трябва да се изпълни. Защото Божият промисъл е не да унищожи човек, а да спаси човека. В тези дни на болест това е изпитание за нашата любов. С тази болест ни призовават – стойте си в дома, молете се в домовете си! И това пак е една Божия повеля, която ние също трябва да спазваме. В храма присъстват хора, но това са хора, които се нуждаят от Светото причастие. Те са в ограничен брой и на нужното отстояние“, обясни той.

На Великден също предлага да има етапност. Самата литургия ще започне в 00,30 ч. Една част от хората, които присъстват, ще бъдат призовани поетапно да напускат двора на храма, за да влязат и други. По този начин ще могат всички да минат и да вземат от благодатния огън и да присъстват на част от литургията, като не нарушават правилата и се спазват всички наставления.

„Вярвам в здравия разум на хората. То си проличава, не само от днес, а и откакто е настъпила кризата. Хората се съобразяват. Винаги има хора, които нарушават тези правила. Слава Богу, те са по-малко. Разумът е повече. Има и полицейско присъствие, което не се налага, тъй като хората сами се организират, за да може всеки по малко да присъства на самата литургия“, сподели още отец Емануил.

c