Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от област Добрич ще творят на тема „С Йовковата бяла лястовица”

Областен ученически конкурс „С Йовковата бяла лястовица” организират Областната администрация в Добрич и Регионалният исторически музей. Той е посветен на 140-та годишнина от рождението на Йордан Йовков. Целта му е да насочи вниманието на учениците към личността и творчеството на Певеца на Добруджа, да стимулира творческото им мислене, да предизвика интерес у младите хора към интерпретация на Йовковото слово със средствата на изкуството и технологиите.

В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас от всички училища на територията на област Добрич, разпределени в три възрастови групи:

  • Първа възрастова група – ученици от 1 до 4 клас
  • Втора възрастова група – ученици от 5 до 8 клас
  • Трета възрастова група – ученици от 9 до 12 клас

Конкурсът включва три модула. Първият е рисунка по Йовков разказ – за ученици от 1 до 4 клас. Творбите трябва да са с размер 35/ 50 см. Техниката е по избор. Вторият модул е разказ или есе и е за ученици от 5 до 12 клас. Всеки участник може да представи една непубликувана творба, която да не надвишава 3 печатни страници (Times New Roman, 12 pt). Третият модул е мултимедийна презентация – за ученици от 8 до 12 клас.

Презентациите се създават на програма Power Point с времетраене от 5 до 10 минути.

Критериите за оценка са тематична обвързаност, творчески подход и дигитални умения за създаване на презентация.

Разказите, есетата и презентациите се изпращат на e-mail: dobrichmuseum@abv.bg или на адрес: гр. Добрич, ул. „Генерал Гурко” № 4, Дом-паметник „Йордан Йовков”. Крайният срок е 30 юни. Картините се изпращат на посочения адрес или се носят на място в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Всяка творба трябва да е придружена с данни за участника: три имена, училище, клас, телефон, електронна поща и адрес.

Връчването на наградите ще стане в Добрич през ноември 2020 г. – по време на Йовковите тържества.

За допълнителна информация и контакти:

  • dobrichmuseum@abv.bg
  • тел. 058/ 602 213, 0884 311 492
c