Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Глобяват министър Банов за тютюнопушене, по сигнал на мъж от Добрич

Акт за установяване на административно нарушение за нарушаване на забраната за тютюнопушене по време на видоеконферентна връзка на министър-председателя с министрите издаде Регионалната здравна инспекция в София. Актът е съставен на министъра на културата Боил Банов за тютюнопушене в кабинета му.

Сигналът е подаден от Стойчо Стойчев от Добрич. За Про Нюз Добрич той разказа, че в края на март една вечер в новините от 18 часа по БНТ 1 засякъл репортаж от заседание на Министерския съвет, което протичало онлайн. Кадрите били от кабинета на премиера Бойко Борисов. На бюрото му имало таблет, на екрана на който се виждали всички министри. Точно в центъра бил министър Банов, който пушил цигара.

Подадох сигнал до РЗИ и ме уведомиха, че са издали акт за административно нарушение, сподели съгражданинът ни. В документа се посочва, че е констатирано нарушение на чл. 56 ал. 2 от Закона за здравето от Боил Банов – министър на културата, който пуши цигара в кабинета си.

Стойчо Стойчев уточни, че това не означава, че са глобили министъра, тъй като има право да обжалва акта и след като мине процедурата се издава наказателно постановление, което определя размера на глобата.

Министър Банов пък коментира новината с думите: "Какво да кажа, сгрешил съм. Аз лично се стремя да ги отказвам тези гадни цигари непрекъснато, но все не успявам. Може би пък това ще е повод да ги махна".

Преди пет години по време на заседание на организационния отдел на ДСБ с щаба на партията в град Добрич Радан Кънев бе заснет да пуши в закрито помещение в града - ресторант, част от който е бил любезно предоставен за целта. Снимката е направена от служител на ДСБ, а впоследствие публикувана в социалните мрежи и в онлайн медии. Кънев поиска Регионалната здравна инспекция в Добрич да го глоби за това, че е пушил в заведение в града. В сигнал до РЗИ – Добрич той описа нарушението и помоли да бъде глобен той, а не собствениците на заведението. От РЗИ обаче отказаха да го глобят, тъй като нямат модел, по който да го направят - нито по снимка, нито по признания.

c