Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Над 20 вида козунаци ще се предлагат в Добрич за Великден

Предполагам, че за Великден ще има голямо разнообразие на козунаци както всяка година, на пазара ще могат да се намерят поне 20 вида. Това сподели за Про Нюз Добрич Тошко Няголов – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в област Добрич. Ще има съвсем обикновени козунаци, както и със стафиди, с локум, някои ще са с двете, други със стафиди, локум и шоколад, посочи той.

В момента никой не говори за увеличение на цените на козунаците, защото и без това хората обедняха и предполагам, че ще са същите като миналата година, каза Няголов. Колко ще струва сладкото изкушение ще зависи от това с какво е приготвено. По принцип най-често се произвеждат 500-грамови козунаци. Миналата година цените им са били от 2 до 4.50-6 лева. Има колеги, които работят с живо мляко, живи яйца, със захар, а не с подсладители и с повече пълнежи, козунаците са поръсени с бадемови и фъстъчени стърготини, за това разликата в цената е голяма, обясни председателят на браншовата организация. По думите му малките пекарни по принцип произвеждат козунаци в четвъртък, петък и събота непосредствено за Великден. За това са по-предпочитани от клиентите, защото те си купуват пресен козунак, посочи Тошко Няголов.

За първа година ще предложи на клиентите си козунаци ресторант „Уолнътс” в Добрич. Те ще бъдат няколко вида натурални домашни козунаци, приготвени без никакви подобрители и консерванти, сподели сладкарят Вяра Торозова. Сладките изделия ще са със стафиди, локум, комбинирани и натурален. Ще бъде предложено и козуначено руло с домашно сладко. Ще бъдат замесени по автентична рецепта. Приготвянето на 1 козунак по традиционния начин отнема около 3 часа, посочи Торозова. Тя обясни, че трябва да втаса три пъти, за да се получат конците.

Ресторант „Уолнътс” вече има поръчки за козунаци. „Хората проявяват интерес, понеже са натурални продуктите – нямаме никакви смеси, нито консерванти, които да удължават срока или да ги дължат мекички. За нас е некоректно да продаваме такива козунаци”, сподели сладкарят. Тя допълни, че и самият ресторант набляга на качествената храна, приготвена на момента.

Ще предложа същия традиционен козунак както всяка година, сподели за Про Нюз Добрич собственикът на пекарна „Ради Бред” Радослав Райков. Той обясни, че козунакът е с локум, стафиди, орехи и шоколад, отгоре е намазан с меден сироп и поръсен със захаросан препечен кокос. По думите му от старта до изпичането му целият процес трае около 5-6 часа – замесване с квас, пребиване на тестото, вкарване на допълнителния пълнеж, след изстиване намазване и поръсване. Няма да правя други видове, защото това се търси, това се харесва, обясни Райков. И допълни, че вече има заявки за сладкото изделие. Цената му е 8 лева за 600 грама, от както е отворила „Ради Бред” през 2014 година е такава. „Хлебопекарната носи мотото Хлебопекарна за ценители, така че и козунакът е козунак за ценители”, посочи Радослав Райков. Той разказа за случай, който му е направил впечатление преди години. Възрастна жена посетила пекарната и му казала: „Момче, от много години не съм яла такъв козунак, може би от детските си години”. Разказала, че е отделила от пенсията си, за да купя по един на двете си внучета. Стана ми радостно, подарих й един козунак, допълни собственикът на „Ради Бред”.

c