Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кой има право да получи хранителни пакети от БЧК?

Във връзка с многото отправени запитвания от страна на граждани - кой има право да получи като помощ хранителен пакет от Българския червен кръст (БЧК), репортер на Про Нюз Добрич разговаря с д-р Артюн Еринозов – председател на секретариата на Областния съвет на Българския червен кръст (ОС на БЧК), който сподели, че списъците с лица, които да бъдат подпомогнати с хранителни пакети от БЧК са определени от  общинските администрации в област Добрич.

607 са правоимащите, включени в регламентирания списък и БЧК няма право да добавя други. Важно е да се отбележи, че тези хора  до сега не са били подпомагани. Нуждаещите се са разпределени в четири основни категории:

  • Първата група са лица, получаващи топъл обяд - самотно живеещи възрастни хора, хора с увреждания и лица с доходи под линията на бедност, като важно условие тук е договорът на Общината за предоставяне на услугата да е до 30.04.2020 година. Единствено жители на община Каварна попадат в тази категория.
  • Втората група са лица по проект „Патронажна грижа“. Такива няма само  в общините Крушари и Тервел.
  • * Третата категория са лица, поставени под задължителна карантина, които до сега са били подпомагани от дирекция „Социално подпомагане“. На това условие отговарят 4 лица от община Тервел и едно от Добрич.

(*) В последната категория са включени възрастни хора с ниски доходи, които живеят сами и попадат в така наречената „рискова група“. Те са от общините Балчик, Генерал Тошево, Добричка, Крушари, Каварна и Тервел.

От БЧК уточниха, че с помощ от общините, доставят пакетите на домашния адрес на правоимащите, с цел избягване струпването на хора.

До края на тази седмица всички продукти ще бъдат раздадени.

Д-р Еринозов съобщи също, че тези дни се очакват допълнителни списъци с лица, които да бъдат подпомогнати. Когато това се случи, от БЧК ще предоставят актуална информация.

c