Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Педагогически съветник от Добрич: Децата имат ресурси за справяне в ситуацията

Индивидуални психологически консултации във връзка със създалата се ситуация провежда с ученици и родители педагогическият съветник на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Недялка Николова. Тя ги осъществява по телефон, Viber или Whatsapp.

Определено децата, които ме познават и са ме търсили до този момент, ме търсят и сега, сподели за Про Нюз Добрич Николова. По думите й ситуацията, свързана с разпространението на CIVID-19, предизвиква у тях стрес. В същото време те са въвлечени в нестандартен вид обучение, непознат до сега, коментира психологът. По думите й то по някакъв начин редуцира напрежението. „Защото изолацията не е истинска за учениците, тъй като те комуникират, макар и дистанционно, със средствата на техниката помежду си, свързват се с колеги, провежда се учебен процес, и то на добро ниво”. Николова посочи, че досега поне не е чула за  оплаквания от рода на хипохондрични синдроми, депресивни състояния. „Децата имат надежда, че нещата ще се променят. Те имат психически сили, тийнейджърите са по-силни, отколкото ние предполагаме”, допълни тя.

По-тревожни са родителите, посочи педагогическият съветник. „Те като че ли имат някаква съпротива, може би, за да не бъдат упрекнати, че нямат сили да се справят в такава една ситуация, в която и на тях им се налага да са в изолация”, обясни тя. И сподели, че вероятно след време, след няколко месеца ще се отключи в по-голяма сила желанието хората да бъдат откровени и да търсят помощ, изход от нещата.

По отношение на предстоящите балове и матури зрелостниците следят информацията на сайта на Министерството на образованието и науката и знаят, че нещата едва ли ще се случат в техен ущърб, каза Недялка Николова. „Вярно, това ще стане малко със закъснение, но най-важното е все пак да останат здрави. Малко закъснение едва ли е някакъв фатален изход за тяхното бъдеще”. Според психолога завършващите имат разбиране за нещата, много трезво гледат на тях. „Няма паника, „Ах, ох, отиде ми бъдещето… Какво ще се случи с мен?”. Аз си мисля, че децата имат своите ресурси за справяне в ситуацията”, допълни педагогическият съветник на ЕГ „Гео Милев”.

Снимката и илюстративна

c