Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Отменят международни форуми в „Двореца“ в Балчик заради кризата с Covid-19

Няколко международни форума, които трябваше да се проведат през следващите месеци в държавния културен институт „Двореца“, се отменят или отлагат заради пандемията от Covid-19. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на културния център Жени Михайлова.

Отменя се традиционният пленер “Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета”.

Няма да се състоят и насрочените за края на април партньорски събития. На 26 април в Балчик трябваше да пристигне група от Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи. Младежите трябваше да проведат пленер край морето. За 2021 година се отлага мащабна работна среща по проект “От древни до съвременни времена: технологии, материали и опазване на културното наследство”. ДКИ “Двореца“ трябваше да посрещне партньори от училището по стъкларство в чешкия град, което е под егидата на ЮНЕСКО, Националният археологически институт с музей при БАН и Галерията за модерно изкуство в Галац, Румъния. „За нас това е голяма финансова загуба“, каза Жени Михайлова.

Тя е получила писмо и от Жасмина Щалдер - председател на сдружение “Култура край границата”, под чийто патронаж се провежда музикалният форум “Music Campus Balchik”. Причината е, че сега трябва да се проведат послушвания, подбор, подготовка на самолетни билети, което затруднява подготовката. Форумът ангажира цялата туристическа база, както и всички зали на „Двореца“, посочи Жени Михайлова.

Културният център трупа загуби и поради това, че е наемодател на ресторанти, на сувенирни магазини, които също са затворени.

Припомняме, че бяха преустановени всички посещения в културен център “Двореца” В Балчик. Мярката е въведена от 16 март и е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и указания на министъра на културата. Преустановяват се всички посещенията в Архитектурно-парков комплекс “Двореца”, както и намиращото се на територията му вилно селище за настаняване. В Държавен културен институт “Културен център “Двореца” не се допускат външни лица. Изключение по предходното изречение правят контролните органи, при спазване на предписанията на Министерство на здравеопазването.

c