Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Страх по време на пандемия? - Как да се справим с него?

Коронавирусът не е първата опасна болест, атакувала Земята през последните години. Но масовата психоза, която той създава, брезпецедентно превзема умовете.

Темата не само е основна в медиите, а изцяло ги е окупирала. Ако се върнем назад в историята, паниката следва сляпо пандемиите. Страхът ни обърква. Страхът ни разболява. Страхът ни сковава и обездвижва. Страхът може да навреди повече, отколкото вирусът, смятат психолозите, и е важно да успеем да го овладеем. Но как? Как да се съхраним в този променен рязко свят?

Най-важното е да се отърсим от напрежението, създадено от медиите, от социалните мрежи или от негативните хора около нас – съветват психолозите. „Когато по новините се съобщава за развитието на вируса,  хората усещат засилваща се тревожност“ – казва Никол Бентли – лицензиран терапевт и координатор на пациентите в Cityscape Consulting  в Чикаго. „Симптомите могат да включват размисли за заболяването, страх - да не се заразиш, затруднено заспиване, засилена превенция за здравето.“

В този случай психолозите препоръчват да спрем постоянното  гледане и слушане на новини. Не да избягваме новините изобщо, освен, ако това не е наше принципно желание, но не е нужно да бъдем обсебени от целия информационен поток, свързан със заболяването.  Да спрем  и четенето на тежки заглавия в пресата, да поемем дълбоко въздух и да овладеем страховете си. Да черпим информация от надеждни източници. Да осъзнаем, че времето на криза, всъщност, е и време на големи възможности.

Семейният терапевт Стоян Георгиев, създател на Semeistvo.bg е открил философията за неговото семейство: „Надяваме се за най-доброто – пише той - Вземаме в предвид най-лошото. Търсим практични решения за негативното, което ни се случва и…сме благодарни за всяко подобрение!“

Всъщност, умът работи под напора на внушението. Защо не си представим, че сме здрави, щастливи и усмихнати, с хората, които обичаме? Това е по-добрата техника, отколкото да виждаме света в черни краски. Каквото рисуваме в ума си, такива сигнали изпращаме и на тялото си. 

Потърсете опора в близката си среда, в хората, покрай вас. Съсредоточете се върху делата, които имате да вършите тук и сега.

Повтаряйте си положителните мантри: „Здрав съм! Спокоен съм! В мир със себе си съм!“

Не се отпускайте. Не занемарявайте външния си вид. Контролирайте това, което зависи от вас.

Когато се почувствате неспокоен, обзет от паника, поговорете с някого. Може би и той има същите страхове като вас?

Поплачете си, ако усетите, че имате нужда от това. По време на страшно изпитание, организмът ни произвежда повече хормони на стреса, за да можем да се мобилизираме. След като опасността отмине, нивата на стрес спадат и е напълно нормално да поплачем. Според психолога Мадлен Алгафари, е полезно човек да се разплаче, дори да се развика и да изкара насъбралата се агресия по някакъв начин.

Терапевтичен съвет за извънредната ситуация, в която се намираме даде и психолога  Ани Владимирова в сутрешния блок по  БНТ: „Всяка вечер семейството да се събира и някой да чете книга на глас  - има магичен ефект – казва тя. - По този начин изнасяме събитията извън вътрешната динамика на семейството. „Започваме да четем един роман за деца – например „Лукчо“, където всички герои са типични и се минава през различни кризи, но те не са свързани с нашето семейство. Чете детето. То упражнява четене, упражнява памет, изнася вниманието. За да го слушат, всеки спира да говори и дори може да се вглъби в себе си.

От трета страна, историята оставя едни котви у хората за този период. Въображението на човека може да го извади от действителността и да полети. Да релаксира. Освен това семейството се сплотява около една история, която винаги свършва добре, която винаги дава положителна емоция и в същото време не предполага конфликт. Това дава на семейството едно усещане за лично преживяване, за лична история, за лични спомени в това време.“

Най-податливи на страха са децата. Те отразяват всичко, което усетят, видят или чуят от родителите си. Психолозите съветват в този момент ние, родителите, да сме близо до тях. Да ги прегръщаме, да играем с тях, да се смеем заедно. Но и да им обясним реалната ситуация, без да ги стресираме. Комуникацията с близките е ключова за запазване на психическото ни здраве. 

„Кризата всъщност представлява уникална привилегия и възможност – пише Стоян Георгиев в сайта си „Semeistvo.bg“. „Разтърсванията в света извън нас ни дават възможност да укрепим света вътре в нас. Промените ни дават да се доближим едни до други, да се погрижим за най-близките, да прекарваме повече с тях и да оценим най-скъпоценните неща!“

За финал, да си припомним думите на, Франклин Рузвелт: „Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.“

c