Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Три дни с опасни пориви на вятъра край морето и района на Добрич

Предупредителен жълт код за силен вятър по Черноморието е в сила за 5 април, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

За северното крайбрежие - на територията на област Добрич, се очаква усилване на вятъра от североизток в следобедните часове - до 12-17, с пориви от 20 м/сек (6-7, пориви 8 по Бофорт). Вълнението на морето - до 3-4 бала.

Карта България / НИМХ

През следващото денонощие над България ще е предимно облачно и с валежи от дъжд, значителни и на повече места в южната половина от страната. В Дунавската равнина и Лудогорието ще е почти без валежи, а след обяд и облачността ще се разкъса. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, а максималните ще са от 8° - 12° в Южна България до 14° – 16° в северната половина от страната.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. Ще духа силен и бурен вятър от изток-североизток. В Рило-Родопския масив валежите ще са значителни и в комбинация с вятъра ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

По Черноморието ще преобладава облачно време, а в южните райони ще превалява дъжд. След обяд по северното крайбрежие облачността ще се разкъса. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 10° и 12°, близки до температурата на морската вода°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

На 05.04.2020 слънцето ще изгрее в 07:02 часа и ще залезе в 19:56 часа. Продължителност на деня 12:53 часа.

В дните до средата на следващата седмица, среднодневната температура за района на Североизточна България ще е близка като дневни стойности. Очаква се силата на вятъра да стихне едва в сряда. В понеделник и вторник отново поривите ще са главно в следобедните часове, като през нощта ще е спокойно. Атмосферното налягане плавно ще се повишава. Ще остане по-високо от средното за периода.

Графика - Добрич / НИМХ

В началото на следващата седмица, времето над страната ще се задържи сравнително хладно. Вятърът ще остане от североизток, ще отслабне до умерен. Облачността ще намалее до слънчево време, в понеделник все още значителна ще е над южните райони.

Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°, във вторник в отделни райони, при стихване на вятъра до минус 2° - минус 3°, максималните през първия ден ще са от 9° до 14°, през следващите - бавно ще се повишават.

В четвъртък и петък ще се задържи слънчево, преди обяд на места в низините видимостта ще е намалена. Вятърът ще стихне и сутрешните температури ще са малко по-ниски, в четвърътк в повечето райони между 0° и 5°, дневните ще се повишат още и максималните в петък и събота ще са между 18° и 23°.

Графика - България / НИМХ

c